Jump to content
Accessible version main page
Iparművészeti Múzeum Talking map

A magyar köz- és magángyűjtemények rendelkeznek a világon a legnagyobb és legértékesebb habán műtárgy-állománnyal, ennek ellenére ez a kivételesen gazdag anyag együtt még soha nem került a nagyközönség elé. Ezt a hiányt szeretné pótolni az Iparművészeti Múzeum kiállítása, amelyen magángyűjtők kerámiáiból mutat be egy közel 150 darabos válogatást.

A habánok (más néven anabaptisták, vagy újrakeresztelkedők) 16. századi protestáns vallási irányzat tagjai voltak, akik zárt közösségekben, szigorú, kötött rendszabályok szerint éltek. Magas szinten űzött kézműves tevékenységeik közül a kerámia-készítés a legismertebb, fajansztechnikával készült tárgyaik főúri megrendelésre készült remekmívű darabok.

A tárlat az Iparművészeti Múzeum egyik legszebb, ún. Maksai termében kap helyet, amelynek állandó, beépített berendezési elemei (festett famennyezet és templomkarzat, stallum, kályha) különösen alkalmassá teszik a zömében 17. századból származó habán kerámiák bemutatására.

Magyar és angol nyelven kiadott katalógussal.

Rieder Gábor ismertetése az Artportalon.


Title of page when printing:
http://www.imm.hu/en/exhibits/view/174,Hab%C3%A1n+m%C3%ADtosz+1593-1734+-+Magyar+mag%C3%A1ngy%C5%B1jtem%C3%A9nyek+kincsei?type=archive