Jump to content
Accessible version main page
Iparművészeti Múzeum Talking map

Új kutatási eredményeinkről tudósító rovatunkban ez alkalommal egy kisméretű díszkannát mutatunk be, amely 2013-ban került az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe Bácsi Magda hegedűművész ajándékaként, mintegy háromszáz műtárgyból álló adományának részeként.

A 13,5 cm magas díszkanna az alján látható FISCHER I. BUDAPEST márkajelzés tanúsága szerint Fischer Ignác (1840-1906) VII. kerületi, Külső Dob utca 63. sz. alatt működő majolikagyárában készült, mégpedig egyedi megrendelésre, egy különleges alkalomra.

A kanna oldalán az 1885. augusztus 9-i dátum és egy tízfogásos menüsor olvasható francia nyelven, mellette pedig arany színnel a Mr (=Monsieur) Lockroy felirat kapott helyet. A tárgy rendeltetését a korabeli sajtóhírek világítják meg: a Vasárnapi Ujság tudósításai szerint 1885. augusztus 9-én egy közel negyven fős, főként írókból és művészekből álló francia delegáció látogatott Budapestre, hogy megtekintsék a Városligetben rendezett Országos Kiállítást. (Ld. 1885. augusztus 2., p. 503.; augusztus 9., p. 520.)

A delegációnak Édouard Lockroy (1838-1913), a francia kormány ipar- és kereskedelemügyi államtitkára is tagja volt, aki az irodalmi életben is aktív szerepet vállalt: miután 1877-ben Victor Hugo fiának özvegyét, Alice Lehaene-t vette feleségül, ő rendezte sajtó alá az 1885-ben elhunyt író hátrahagyott kéziratait.

A Nyugati pályaudvaron a magyar írók nevében Jókai Mór, a főváros nevében Gerlóczy Károly alpolgármester üdvözölte a delegációt francia nyelven, majd megtekintették az Országos Kiállítást a Városligetben. Este a Nádor utcai Frohner Szállóban tartott banketten, az első magyar „írószövetség”, az Írói és Művészi Kör által adott díszvacsorán látták vendégül a delegációt. A kisméretű díszkanna – a rajta lévő feliratok tanúsága szerint – a díszvacsora terítékének részét képezte, s egyszerre szolgált „menükártyaként” és az ülésrend jelzésére.

A menüsor az alábbi fogásokból állt: Potage Colbert / Bouchées a la Romaine / Saumon a la Rothschild / Filet de boeuf Macédoine / Selle de chevreuil a la Cumberland / Punch Impérial / Dindon a la broche / Salade / Créme a la Sicilienne / Dessert / Café Liqueurs / Érmelléki Egri Champagne.

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében egy másik hasonló rendeltetésű tárgy is található, amely a Fisher-féle Kerámiagyár Rt. 1926. április 27-i, a Gundel étteremben tartott közgyűlési vacsorájára készült.

A Bácsi Magda által az Iparművészeti Múzeumnak adományozott tárgyakból ezen a címen található válogatás.


Title of page when printing:
http://www.imm.hu/en/news/view/149,Ornamental+Jug+with+Dinner+Menu+-+from+Magda+B%C3%A1csi%27s+Collection