Jump to content
Accessible version main page
Iparművészeti Múzeum Talking map

2011. június 24. péntek 18-02 óráig

Ezernyi program egy éjszakában a Közel-Kelet jegyében! Perzsa és török koncertekkel, török néptánccal, filmvetítésekkel, iráni divattal és közel 100 iparművészt felvonultató Kreatimm vásárral várunk mindenkit. Zsolnay-mázas épületkerámiáink töredékeire ékszertervező pályázatot írtunk ki, melynek nyertes darabjait szintén megcsodálhatják és megvásárolhatják új boltunkban!

139 éves az Iparművészeti Múzeum! Ebből az alkalomból 139 egyedi, számozott Zsolnay-mázas épületkerámiát adunk el 9999 Ft/db áron a Múzeumok Éjszakáján 17 órától az új boltunkban.

18.30 Dr. Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum főigazgatójának köszöntője. 
        Őexcellenciája Saeed Seyed Agha Banihashemi, az Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövete megnyitja a programot
 

19.00–20.00 Arasinda koncert Bede Sarolta – ének; Juhász Endre – oboa, szaxofon, bombard; Bakos Csaba – davul, derbuka; Bata István – basszusgitár és Nyitrai Péter – saz baglama, oud, cümbüs, kaval, zurna.
Az Arasinda együttes 16 éve alakult és azóta rendszeres fellépője hazai és európai folk, illetve történelmi tematikájú fesztiváloknak. A zenekar feldolgozásainak kiindulópontja és hangszerelésbeli alapja a török népzene, mely részint eredeti hangszereken, s a baglamán, oudon, cümbüsön, kavalon, zurnán, derbukán, és természetesen török nyelven előadott énekhangon jelenik meg, részint pedig az Európában elterjedtebb hangszerek (oboa, szaxofon és basszusgitár) hangszínével keveredve adják az Arasinda sajátos hangzásvilágát. A feldolgozásokban megjelenő eredeti török dallamvilág a zenekar szólistáinak egyéni improvizációival váltakozik, mely hol a jazz felé, hol a keleti taksim hangzása felé viszi el a dallamívet.

 20.00-20.40 Dolunay török néptáncelőadás – a tánccsoport Törökország régióinak hagyományos táncait bemutató előadással készül az estre.

 

 

21.00-20.00 Perzsa koncert - Hessam Habibi
Hessam Habibi – ének, dotar. Igazi zenei csemegeként a perzsa, kurd, török, törzsi és sámánisztikus zenei hagyományokból is táplálkozó Észak-Khorászán népzenéje tárul elénk. Dotar kísérettel elevenednek meg a helyi költemények, és a hagyományos naqqali stílusban elmesélt történetek.

 

22.30-23.30 Közel-Keleti népzenei koncert – iráni, pakisztáni, török, arab és magyar dallamok találkozása Majda Mária Guessous és Boros Gerzson Dávid tolmácsolásában. Az est alkalmával olyan autentikus hangszereket is megismerhetünk, mint a török saz, a koboz vagy a darbuka, és a doromb.

0.00-1.00 Achmed herceg kalandjai – Lotte Reininger 1926-os animációs némafilmje igazi filmművészeti csemege, hiszen ez az első fennmaradt animációs film. Az Ezeregyéjszaka egyik meséjét feldolgozó alkotás egyedülálló képi világával a wayang árnyjátékokat idézi, a film magával ragadó kidolgozása és örökérvényű meséje lebilincseli nézőit. A rendező alkotótársai Walter Ruttmann, Berthold Bartosch vagy Carl Koch voltak.

1.00-2.00 Dj Milendee - Hagyományos perzsa dallamok modern felfogásban.

 

Folyamatos programok:

Szentivánéji Kreatimm design-vásár közel 100 iparművésszel. A földszinten keramikusok, üveg-, és porcelántervezők, az emeleten textil-, ékszer- és kiegészítő-tervezők, valamint az enteriőr-designerek és grafikusok mutatják be legújabb alkotásaikat. Különleges vendégünk: Empurple – Arghavan Shekari iráni divattervező kollekciója, és iráni kézműves termékeket is bemutatunk.

 Gyerekprogramok: ékszer-, amulett- és talizmánkészítés. A gyermekek és az érdeklődő felnőttek a gyakorlatban is megismerkedhetnek a korabeli ékszerek és az ebben az időszakban is népszerű amulett- és talizmán-készítés rejtelmeivel. Ez utóbbiak különös jelentősége nem csak abban áll, hogy tulajdonosuk számára, mint mágikus tárgyak védelmet jelentenek, de önbizalmat is adtak a külvilág mindenféle ártó hatásával szemben.
Perzsa nyelvi gyorstalpaló.

Iráni filmvetítés – a Díszteremben iráni filmeket vetítünk (angol felirattal).
18.30—20.00 Yad o Yadegar
Rendező: Farhad Varahram és Mostafa R. Karimi
Az izgalmas dokumentumfilm során körbejárhatjuk Irán legszebb tájait, az ország peremén húzódó zord hegységektől, a központi száraz síkságon át a tengerpartokig, de megismerhetjük a terület történelmét a legelső perzsa törzsek érkezésétől a közelmúlt teokratikus államrendjéig és megpróbálhatjuk megérteni az ország ellentmondásos kapcsolatát a modernitással. Lenyűgöző képek és magával ragadó zene mellett mutatkoznak be Irán természeti szépségei, hagyományai és lakosai.
20.30 —21.45 101 sal Baladieh
Rendező: Orod Attapour
A film Teherán önkormányzati politikáját mutatja be, megvilágítva azokat a társadalmi és politikai hatásokat és változásokat, amelyekkel egy 200 éves főváros és hivatalai szembesülhetnek.
22.00—22.35 Dastha va najvaha
Rendező: Babak Behdad
Egy üvegáru bolt történetén keresztül ismerhetjük meg a hagyományos iráni kézművesség válságát.
23.00—23.26 Maryam Jazirehye Hengameh
Rendező : Mehrdad Oskui
A filmben egy asszony és vak férje mutatja be mindennapjait a Perzsa-öböl partján.
23.30—23.45 Rozi dar Bazar
Rendező: Djalal Mehman Nawaz
Egy teheráni bazár, nyitástól zárásig.
00.00—01.30 Yad o Yadegar
Rendező: Farhad Varahram és Mostafa R. Karimi

Az Üvegcsarnokban a programok közötti szünetekben az Ezeregyéjszakát idéző némafilmek részleteit, illetve iráni filmtöredékeket vetítünk zenei aláfestéssel. A vetítésre kerülő némafilmek: George Melies: Az arab éjszakák palotája (1906); Douglas Fairbanks: A bagdadi tolvaj (1924); Ferdinand Zecca: Ali baba és a negyven rabló (1902).

Kiállításaink:
Törékeny harmónia - Klasszicista porcelánok a zágrábi Muzej Marton gyűjteményéből
Két korszak határán – Perzsa művészet a Qádzsár korban (1796-1925)
Főúri öltözetek az Esterházy-kincstárból
Oszmán-török szőnyegek
Gyűjtők és kincsek


Étel-ital: Kaltenberg Étterem, Kék Ló Fashion Pub, bio gyümölcslevek és fagylaltok

A nálunk elővételben jegyet váltók között 10 db egyedi, Zsolnay-mázas épületkerámiát, 2 fős perzsa vacsorát, 2 fős vacsorát a Kaltenberg Étteremben és értékes design-ajándékcsomagot sorsolunk ki.

A program támogatói: Iráni Iszlám Köztársaság magyarországi nagykövetsége, ELTE Iranisztika Tanszék
 

Jegyárak: felnőtt 1400 Ft, gyerek 600 Ft - a jegyek minden - a Múzeumok Éjszakája programsorozatban részt vevő - múzeum programjára érvényesek.

Letölthető szórólap!

 


Title of page when printing:
http://www.imm.hu/en/programs/view/83,Ezer1%C3%A9jszak%C3%A1ban+-+M%C3%BAzeumok+%C3%89jszak%C3%A1ja+az+Iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeumban