Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Tájékoztatás

Az Iparművészeti Múzeum Adattára és Könyvtára július-augusztus folyamán zárva tart.
Kérdés esetén kérjük, hogy az alábbi e-mail-címeken vegyék fel a kapcsolatot munkatársainkkal:
Adattár: Dr. Horváth Hilda főosztályvezető, e-mail: e-mail küldés
Könyvtár: e-mail küldés
Megértésüket köszönjük!

 

Könyvtárunk a múzeum Üllői úti épületének felújítása idején átmenetileg a
1106 Budapest, Jászberényi út 55. szám alatti épületben működik.

ONLINE KATALÓGUS

NYITVATARTÁS – CSAK ELŐZETES BEJELENTKEZÉSRE
hétfőtől csütörtökig 10–16 óráig, pénteken 10–13 óráig.
e-mail: e-mail küldés

Facebook

Kérjük, feltétlenül várják meg a visszaigazoló e-mailünket, mert előfordulhat, hogy az Önök által kért könyvet valamelyik gyűjteményi osztályon éppen használják.

 

Küldetésnyilatkozat
Az Iparművészeti Múzeum Könyvtára az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi és egyúttal nyilvános szolgáltatást nyújtó főosztálya. Küldetése a múzeumi és a könyvtári tevékenységen alapszik, feladata egyrészt a muzeális értékű könyvek gyűjtése, kutatása, megőrzése és közzététele, másrészt a kutatómunka szolgálata szakkönyvtári gyűjteményének hozzáférhetővé tétele által.
A könyvtár legfőbb feladata, hogy az Iparművészeti Múzeum küldetésnyilatkozatában megfogalmazott célokat és tevékenységeket mindenkor támogassa.

A fentiek szellemében a könyvtár az Iparművészeti Múzeumban zajló kutatói, muzeológiai, restaurátori, múzeumpedagógiai és –andragógiai, valamint kommunikációs tevékenységet

  • hagyományos és nem hagyományos dokumentumainak, információforrásainak gyűjteményével,
  • a külső információforrásokhoz való hatékony hozzáférés biztosításával,
  • az intézmény munkatársai és más könyvtárhasználó kutatók munkáját segítő szolgáltatások révén segíti.

A könyvtár alapszolgáltatásai

  • helyben olvasás biztosítása
  • tájékoztatás
  • könyvtárközi kölcsönzés
  • reprográfia (fekete-fehér és színes fénymásolás, szkennelés – csak jó állapotú és 1945 után kiadott dokumentumokról), saját fotók készítésének biztosítása.

Beiratkozási díj
3000 Ft/év; diákoknak és nyugdíjasoknak: 1500 Ft/év
Múzeumi kutatóknak, könyvtárosoknak, a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak és az Iparművészeti Múzeum Baráti Köre tagjainak ingyenes.

Reprográfiai díjak
fekete-fehér fénymásolás: A/4 méret: 20 Ft/oldal; A/3 méret: 40 Ft/oldal
színes fénymásolás: A/4 méret: 300 Ft/oldal; A/3 méret: 600 Ft/oldal
szkennelés: A/4 méret: 50 Ft/oldal, A/3 méret: 100 Ft/oldal.

Fotójegy (a könyvtárban váltható, az ott őrzött és olvasásra-betekintésre kiadott dokumentumok saját eszközzel történő lefényképezésére, a vonatkozó szerzői jogi szabályozás figyelembe vételével):

  • beiratkozott olvasóknak 750 Ft
  • napijeggyel rendelkezőknek 1500 Ft

E-mail: e-mail küldés

A gyűjteményről
Az országos szakkönyvtári feladatokat ellátó nyilvános könyvtári gyűjtemény több mint 85 ezer dokumentummal, a 19. század közepétől egészen napjainkig megjelent magyar és idegen nyelvű könyvekkel, folyóiratokkal, valamint egyéb hordozókon megjelent kiadványokkal áll a közönség rendelkezésére. A különleges ritkaságokat tartalmazó gyűjtemény online katalógussal rendelkezik, de az itt őrzött dokumentumok tanulmányozására csak az olvasóteremben van lehetőség, kölcsönzés nincs.

A könyvtár fennállásának több mint 130 éve alatt a múzeumi munkát, azon belül is elsősorban a kutatást szolgáló könyvtárból növekedett az ország legfontosabb régi iparművészeti szakkönyvtárává. Kollekciója a múzeum gyűjteményegységei (textil és viselet, fa és bútor, kerámia és üveg, fémművesség, alkalmazott grafika és fotó, könyvművészet) mentén gyarapodik elsősorban. A hazai és nemzetközi iparművészet- és designtörténet szakirodalmán túl gazdag válogatás található itt az általános művészettörténet, a muzeológia, a restaurálás, valamint számos további kapcsolódó szakterület kiadványaiból is. Az állomány jelentős része idegen nyelvű: a legnagyobb számban az angol, német, francia és olasz nyelvű szakkönyvek és -folyóiratok szerepelnek benne. Mindezeken túl számos más idegen nyelven megjelent művészeti kiadvány is található a gyűjteményben, a több száz társintézménnyel folytatott könyvtári csere jóvoltából.

A könyvkötés-történeti ritkaságok különgyűjteménye valójában egy múzeumi gyűjteményi osztály. Itt négy és félezer, műtárgyként nyilvántartott könyv található a 15. századi hóráskönyvtől egészen a kortárs könyvobjektig, ezek tanulmányozásához kutatási engedély szükséges.

A könyvtár nem csupán a tudományos kutatók, a tervezőművészek és az egyetemi hallgatók munkáját szolgálja: nyitva áll mindenki előtt, akit érdekelnek a régi tárgyak, a kortárs design és általában a vizuális művészetek, illetve a muzeológia.

Jövőkép
Célunk olyan felhasználóbarát könyvtár kialakítása, amely a folyamatosan gyarapodó hagyományos dokumentumok használatra bocsátása mellett egyre inkább bővíti a digitális szolgáltatásait is, egyrészt a nemzetközi adatbázisok tartalmainak hozzáférhetővé tétele révén, másrészt a saját gyűjtemény muzeális értékű köteteinek digitalizálása által.

Rövid összefoglaló a könyvtárunkban, Budapest nagy művészeti könyvtáraiban elérhető, illetve korlátozás nélkül hozzáférhető adatbázisokról: (és itt jöhetne a táblázat anyaga az adatbázisokkal)

A könyvtárban elérhető online adatbázisok
(csak helyi jogosultsággal, intézményi előfizetés keretében):

Ingyenes, helytől függetlenül elérhető

Budapesten elérhető

 Budapesten elérhető  Szolgáltató könyvtár
 L'Harmattan Digitális Adatbázis  MOME
 Osiris Kiadó  FSZEK
 Tinta Könyvkiadó szótárai  OSZK, FSZEK
 Typotex - Interkönyv  FSZEK
 EBSCO - Art and Architecture Source  MOME, MMA
 Oxford Art Online (Grove Art Online)  FSZEK, MOME, SZM


Más hasznos adatbázisok
Országos közös katalógus és könyvtárközi kölcsönzés
WorldCat
Art Discovery Group
Kubikat
Getty Research Portal
Getty Vocabularies - tárgyszavak és névterek
Deutsches Dokumentationszentrum für Kunstgeschichte – Bildarchiv Foto Marburg
INHA - Institut national d'histoire de l'art
 

 

 

Utoljára módosítva 2020. június 30. 17:21:14
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/10,Szakk%C3%B6nyvt%C3%A1r