Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum műtárgy-gyarapodása szempontjából döntő szerepük van az ajándékoknak és a pályázati forrásoknak.

Adományok, ajándékok

A múzeum alapításától fogva sokat köszönhet a donátoroknak, akik olykor nemcsak egy-egy műremeket, hanem műtárgyegyüttest is adományoztak az intézménynek. Manapság sajnos ritka, hogy kiemelkedő értékű műalkotások, külön műtárgycsoportok kerüljenek be ajándékozás révén a gyűjteménybe, ezért mindenképpen meg kell becsülnünk és meg kell említenünk azokat, akik e nemes cselekedetük révén az elődök nyomdokaiba léptek.

2009-ben Szanka Rózsa, a Kisgrafika Barátok Köre tagja 450 erdélyi kisgrafikát ajándékozott a múzeumnak. Bár az Iparművészeti Múzeum rendelkezik a világ egyik legnagyobb ex libris-gyűjteményével, ez a kollekció mégis hézagpótló.

A Summa Artium révén, a Polgár Krisztina Emlékalap támogatásával Thury Levente több kiemelkedő alkotása került a Kerámia- és Üveggyűjteménybe, reprezentálva egy markáns, különleges életművet.

Saját, Japánban díjazott porcelánkészletét ajándékozta a múzeumnak a Herendi Porcelánmanufaktúra tervezőművésze, Takács Zoltán iparművész.

Az Ernst Galéria adományaként 2009-ben került be a múzeum gyűjteményébe, és egyúttal rögtön állandó kiállítására a Japán Kávéház egyik asztala és széke. Az Iparművészeti Múzeum már régóta őrzi a Japán Kávéház telefonfülkéjének Rippl-Rónai József terve alapján Róth Miksa által kivitelezett üvegablakát, most idekerültek a bútorok is, amelyek azért is különösen becsesek számunkra, mert talán éppen emellett az asztalka mellett üldögélt valaha a múzeum tervezője, Lechner Ödön is.

2011 végén egyedülálló gyűjteménnyel gazdagodott a budapesti Iparművészeti Múzeum: Bácsi Magda hegedűművész egy életen át gyűjtött kínai porcelánjait és Zsolnay kerámiáit az intézménynek adományozta. A gyűjtemény javát hajóroncsokról felhozott kínai kerámiák alkotják amelyek, amelyeket a múzeum az Elsüllyedt hajók kincsei című tárlaton mutatott be 2011 decemberétől.

Pályázatok, vásárlások

Az NKA által támogatott Megvalósult művek 2009. kiállítás kortárs anyagából a jelenlegi
legújabb irányvonalat képviselő művekkel gyarapodik a kollekció, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus támogatása révén. A pályázat megvalósításáról készült beszámoló letölthető pdf formátumban.

2010-ben kerültek múzeumi nyilvántartásba azok a kiválasztott kortárs műalkotások, amelyek 2008-ban, az Iparművészeti Múzeumban rendezett Craft és Design című kiállításon szerepeltek, és 2009-ben sikeres pályázat révén, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) nagyvonalú támogatásával sikerült megvásárolni őket az alkotóktól. Néhány művész ajándékba adta alkotását.
A MaDok-támogatás (jelenkorkutatás) – nem első ízben teszi lehetővé a gyarapodást, legutóbb a Rubik-gyűjtemény megalapozásával. A gyűjteményben került érdekességek, kitűnő logikai játékok adnak ízelítőt a Rubik Studió munkáiból.

Az NKA pályázati támogatásával a magyar szecesszió korának elfeledett rézműves mestere, Jancsurák Gusztáv több mint egy tucat rézdomborítású egyedi tervezésű és kivitelezésű konyhai és lakberendezési eszközétásárolta meg a múzeum, egy magángyűjteményből. Erről az anyagról, és egyéb pályázati vásárlásainkról a Pályázati beszámolók menüpont alatt találhatnak bővebb információt, letölthető anyagokat.

2012-ben került sor az NKA Múzeumi Kollégiuma által meghirdetett "Értékmentő Pulszky Program" keretében több jelentős műtárgy megvásárlására. Az Iparművészeti Múzeum a pályázaton 2.800.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert 19. századi polgári otthonok jellegzetes és kiemelkedő színvonalú tárgyainak megvásárlására.

Az elnyert összeget a pályázatban szereplő, a múzeum gyűjteményezési koncepciójába illeszkedő műtárgyak és műtárgy-együttesek megvásárlására használtuk fel, budapesti magángyűjteményből. Elsősorban olyan tárgyakat vásároltunk, amelyek a 19. századi polgári otthonok jellegzetes berendezési tárgyai közé tartoztak (ülőgarnitúra, keleti szőnyegek); de sikerült egy neves magyar mesterhez, Ferenczy Istvánhoz kötött jeles iparművészeti tárgyat is megvásárolnunk (a képen).

A további tárgyak fotói a jobb oldali galériában megtalálhatóak, a pályázati beszámoló pedig a lenti linken letölthető.

Letölthető anyagok

Utoljára módosítva 2018. február 6. 09:55:07
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/125,%C3%9Aj+szerzem%C3%A9nyek?style=accessible