Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Megújul a Lechner-palota – Lezárult az Iparművészeti Múzeum tervpályázata

Lechner Ödön Iparművészeti Múzeuma európai társintézményei közül nemcsak százezres gyűjteményének egyetemes értékeivel emelkedik ki, hanem az 1896-ra elkészült palotájának különleges jellegével, újító karakterével és minőségével is, mint a nemzeti építészeti stílus megteremtésének dokumentuma. A 20. század során többször megsérült épület felújításának szükségességét felismerve 2011 decemberében tervpályázat kiírásáról döntött a kormány. Ennek következtében megnyílik az út Magyarország egyik legvonzóbb épületének megmentése, eredeti megjelenésének visszaállítása és a benne őrzött gyűjtemények soha nem látott teljességben való megmutatása, a „nagy kicsomagolás” programja előtt.

Ezek a célok összekapcsolódnak egy új épületszárny megépítésének – a lechneri mű befejezésének – gondolatával, valamint jótékony hatást gyakorolhatnak az épület közvetlen városi környezetére. A pályázat kiírójának és bírálóinak elsőrendű célja egy korszerű múzeumi intézmény – közönségszolgálati terek, kiállítótermek, kutató munkahelyek, restaurátorműhelyek – feltételeinek biztosítása volt. Olyan új minőség megalkotása, amely jelentékeny része lesz Magyarország jövőbeni kulturális fejlődésének.

A 2012. május 11-én meghirdetett európai uniós tervpályázat eredményes volt: összesen 32 érvényes pályamű érkezett be, amelyeket a Múzeum a bírálók döntését követően teljes körűen a nyilvánosság elé bocsátott, számítva a szakemberek és a művelt közönség véleményére. (Az eredményhirdetést követően a pályaműveket bemutató kiállítás augusztus 10. és szeptember 5. között volt látható.)

Részletes adatok

Az Iparművészeti Múzeum által meghirdetett európai uniós tervpályázat tárgya az Iparművészeti Múzeum főépületének rekonstrukciója és értéknövelő tervezése volt. A tervpályázat általános célja az Iparművészeti Múzeum műemléki védettségű főépületének komplex rekonstrukciós és értéknövelő fejlesztésének tervezése, javaslat az intézmény épített környezetének megújítására.
A tervnek az ajánlatkérő által rendelkezésre bocsátandó tervezési program alapján a következő építészeti-műszaki és műemléki kérdésekre kell megoldást adnia:

A rendkívül rossz állapotban lévő épület építészeti, műszaki, műemléki rekonstrukciója.

A teljes kiállítási rendszer újraformálása, figyelembe véve az épület funkcióinak átszervezését, jelentős területek felszabadíthatóságát. A műtárgyállomány elhelyezésének során olyan terek kialakítása, melyek a legszigorúbb műtárgyvédelmi feltételeknek megfelelő környezet kialakítását teszik lehetővé.

A Hőgyes Endre utcai, megvalósulatlan épületszárny helyének beépítése, az épület építészeti “befejezése”. A régi és új épületrészek olyan egységének létrehozása, amely funkcionálisan és esztétikailag a legmagasabb színvonalat képviseli.

Az épület és környezetének kapcsolata, urbanisztikai beágyazódása.
Az üzemeltetési kérdések átgondolása, környezettudatos, gazdaságos működtethetőség biztosítása.

A pályázati felhívás 2012. május 11-én jelent meg; a pályázatok beadási határideje 2012. július 16-a volt. Határidőn belüli feladással összesen 35 pályamű érkezett be, amelyek közül 3 darabot formai okok miatt az eljárásból ki kellett zárni, így a Bíráló Bizottság végül 32 pályaművet értékelt. Az eljárást a Bíráló Bizottság eredményesnek nyilvánította, és a következő díjakat ítélte oda: első díj (5 millió forint), második díj (4 millió forint), valamint 2 db harmadik díj (egyenként 2,5 millió forint). További hat pályamű megvételben részesült (1-1 millió forint).

A nyertes pályamű szerzőjével (szerzőivel) hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében az Iparművészeti Múzeum tervezési szerződést köt az épület építési engedélyezési terveinek elkészítésére. A kormányhatározat által biztosított támogatás ezen kívül fedezi az épület diagnosztikai vizsgálatainak, valamint a teljes rekonstrukció megvalósíthatósági tanulmányának és a további tervezéshez szükséges muzeológiai tervek elkészítését. A folyamat végén, 2013 tavaszára az Iparművészeti Múzeumban tehát minden feltétel adott lesz a rekonstrukció megkezdéséhez, amely jelentős részben európai uniós pályázati támogatásból lesz majd finanszírozható. Mint azt Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter korábban kijelentette, „a megújuló Iparművészeti Múzeum Magyarország kincseskamrája lesz, melyet évente százezrek fognak felkeresni.”

1. melléklet

A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG TAGJAI

Szavazásra jogosultak:
Elnök: Dr. Takács Imre főigazgató, Iparművészeti Múzeum
Társelnök: Prof. Dr. Moravánszky Ákos okl. építészmérnök, ETH Zürich
Szakmai titkár: Dr. Jékely Zsombor főigazgató helyettes, Iparművészeti Múzeum

Tagok:
Ferencz István DLA építész-tervezőművész, a Magyar Művészeti Akadémia delegáltja
Dr. Sisa József művészettörténész MTA BTK Művészettörténeti Kutatóintézet
Pelényi Margit okl. építészmérnök, a Magyar Építész Kamara delegáltja
Szűcs Balázs főépítész, Budapest IX. kerület Ferencváros
Hegedűs Péter okl. építészmérnök
Kruppa Gábor okl. építészmérnök
Lenzsér Péter DLA okl. építészmérnök
Póttag: Masznyik Csaba okl. építészmérnök

Szavazásra nem jogosult szakértők:
Dr. Illényi Péter Tamás jogi és közbeszerzési szakértő
Káldi Gyula műemlékvédelmi szakértő
Dr. Lichter Tamás épület- és tartószerkezeti szakértő
Hajtó Kornélia restaurátor és műtárgyvédelmi szakértő
Dr. Entz Géza művészettörténész szakértő

A DÍJAZOTTAK LISTÁJA
I. díj (bruttó 5 millió forint): 9. számú pályamű

Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft. (1052 Budapest, Szervita tér 5.), Magyarország

II. díj (bruttó 4 millió forint): 29. számú pályamű

Balázs Mihály Építész Műterme Kft. (1027 Budapest, Horváth u. 1.), Magyarország

III. díj megosztva (2,5-2,5 millió forint):

Építész Stúdió Kft. (1016 Budapest, Krisztina krt. 71.), Magyarország (27. számú pályamű)
Lévai Tamás / Tarka Kft. (1021 Budapest, Vadaskerti út 11.), Magyarország (21. számú pályamű)

Megvételben részesültek egyenként bruttó 1.000.000,- Ft díjazással a következő pályázók:

  • CET Budapest Kft./Archigeo Bt. (1011 Budapest, Szőnyeg u. 1./1091 Budapest, Üllői út 11-13.), Magyarország (33. számú pályamű)
  • Dobai Építésziroda Kft. (1111 Budapest, Budafoki út 9-11.), Magyarország (22. számú pályamű)
  • Mérték Építész Stúdió Kft. (1093 Budapest, Lónyai u. 29.), Magyarország (18. számú pályamű)
  • Gettoplan Bt. (7625 Pécs, Felsőhavi u. 29.), Magyarország (13. számú pályamű)
  • MNDP Építőművészeti Kft. (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 4.), Magyarország (4. számú pályamű)
  • Finta és Társai Építész Stúdió Kft. (1024 Budapest, Margit krt. 39.), Magyarország (3. számú pályamű)

A Vikár és Lukács Építész Stúdió I. díjas terve részletesebben megismerhető és letölthető az építészfórum honlapjáról. Az építészfórum az Iparművészeti Múzeummal együttműködésben a további díjazott  tervek anyagát is hozzáférhető teszi.

Letölthető anyagok

Utoljára módosítva 2018. január 18. 14:53:48
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/141,Reconstruction+of+the+Museum