Az Iparművészeti Múzeum az épület rekonstrukciós munkálatai miatt zárva tart, ezért 2017. szeptember 4-től nem látogatható.
Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

IMM 21.
kortárs szemlélet

A technikai innovációk reprezentálják a különböző korok szükségleteit és az ebből kiinduló fejlesztéseket, amelyek szorosan kapcsolódnak a tárgykultúránkhoz, és formálják a környezetünkről alakított képet is, ezért fontos a design fogalmát társadalmi kontextusba helyezni. Létünket meghatározó, mindennapi szükségleteinknek tudatos alakítása, kulturális környezetünk működésével és arculatával való interakció és ennek szellemi háttere a „social design”. A social design tevékenység folytán tervezett és lassan láthatóvá váló változások történnek, amelyek először a tartalom alakította struktúra épülésével, a fejekben mennek végbe. Ehhez tartozik a különböző társadalmi csoportok, szubkultúrák vizsgálata és a köztük húzódó határok elmozdítása a művészet által. Ennek a tevékenységnek a színtere lehet a 21. századi múzeum, amelynek méretei, gyűjteményei és szakemberei lehetővé teszik az elmúlt időszakok és korunk tárgykultúrájának megismerését és megértését, ezzel irányt mutatva az oktatási, szociális és rehabilitációs intézményeknek is egy-egy kulturális kérdéshez való hozzáállásban. Ez pedig segít megteremteni a kontinuitást a múlt és jövő kapcsolatában, így helyükre kerülhetnek a jelen változásai, valamint tartalmi, funkcionális, esztétikai, művészeti diskurzus indulhat el.

A 21. században a múzeumok fontos feladatává vált a nyitás a különböző társadalmi csoportok és korosztályok felé. A társadalom minden csoportja potenciális közönség, hiszen a művészethez való hozzáférés alapvető igényünk, még ha sokat is kell tennünk és áldoznunk (pénzt és időt) azért, hogy megértsük, részt vegyünk benne. (Jelenleg az egyes múzeumépületek azonosítása is nehézséget okoz az emberek nagy részének, nem is beszélve arról, ami a falakon belül történik.) A design kifejezés Magyarországon futurisztikusan cseng, holott korunk egyik meghatározó ökológiai, gazdasági, társadalmi eleme (lásd ökodesign, social design stb.). A design fogalom valóban tágabbnak tűnik az iparművészetnél – éppen ezek miatt a tényezők miatt –, de el kell fogadnunk a 21. század értelmezési kereteként, és rajta keresztül kell feldolgoznunk az elmúlt korok tárgyait, kulturális jelenségeit.

Érzékenyek vagyunk a tőlünk időben és térben legtávolabbi társadalmi és gazdasági eseményekre, mert tárgyi emlékeik láthatók ma a múzeumokban. A kérdés az, hogy mai kulturális környezetünkben hogyan tudjuk értelmezni ezeket a tárgyakat, és hogyan alakult át napjainkra a különböző műfajok megítélése, ipari háttere, az irántuk való kereslet, ami meghatározza azt is, hogy mennyire lesznek majd korunk reprezentánsai. A mai design trendek és tárgyaik is a jövő múzeumainak tárgyai lesznek. A jövő múzeumának fel kell készülnie a 21. század fogalomrendszerének és műfajainak bemutatására is.

2010 a 21. század első évtizedének utolsó éve. Van már tehát 10 év tapasztalatunk a 21. századról, és ezek a tapasztalatok máris meghatározzák a lehetséges tendenciákat, amelyeket követni és alakítani is szeretnénk.

Utoljára módosítva 2013. június 27. 21:06:37
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/17,Kort%C3%A1rs+m%C5%B1v%C3%A9szet