Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

2012 folyamán az Iparművészeti Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával korszerűsítette számítógépes műtárgy-nyilvántartását és elkészítette ezen alapuló online gyűjteményi adatbázisát. A folyamatosan bővülő online gyűjteményi adatbázisában jelenleg mintegy 38 000 műtárgy fotóval illusztrált ismertetése érhető el. Az adatbázisban a műtárgyakról részletes leíró adatokat, valamint rövid tárgyismertetést és bibliográfiát is közlünk. A műtárgyak meghatározásai, adatai és ismertetései az Iparművészeti Múzeum munkatársainak publikációin alapulnak, így a legfrissebb eredményeket közlik. A felhasználók több úton is eljuthatnak a nyitólapról az egyes műtárgyakhoz: lehetőség van az egyszerű és összetett keresésre, böngészni lehet az Iparművészeti Múzeum gyűjteményei szerint, továbbá a tájékozódás megkönnyítése érdekében összeállítottunk egy sor tematikus virtuális tárlatot is.

gyűjteményi adatbázis alapján az elmúlt években az Iparművészeti Múzeum számos tematikus online adatbázishoz csatlakozott. Ezeken keresztül különféle megközelítésekből is elérhetőek a múzeum műtárgyainak meghatározott egységei. Amint arról honlapunkon bővebben is olvashatnak, főműveink elérhetőek a Google Art Project rendszerében is, míg szecessziós tárgyaink a Partage Plus programnak köszönhetően megtalálhatóak az Europeana közös európai portálon is.

Tematikus adatbázisok

A Schreiber & Neffen üveggyár adatbázisa

A J. Schreiber & Neffen’s (J. Schreiber és unokaöccsei) cég egykor az Osztrák-Magyar Monarchia vezető üvegmanufaktúrái közé tartozott. Nem csoda tehát, hogy a 19. sz. második felében számos európai múzeum igyekezett megszerezni a cég termékeit, s ezek manapság is megtalálhatók a gyűjteményeikben. A termékválaszték legfontosabb forrásai a mintakönyvek voltak. Ezért volt a projekt fő célja a J. Schreiber & Neffen’s cég 1874–1945 közötti mintakönyveinek és katalógusainak digitalizálása, hogy az európai kulturális örökség részeként megőrizzük a közép-európai üvegművesség történetének e fontos dokumentumait. Az adatbázis múzeumunk tárgyait is tartalmazza, és magyar nyelven is elérhető.

Készült a Visegrádi Alap támogatásával.

Gótikus elefántcsont adatbázis

A londoni Courtauld Institute of Art projektje a gótika korszakából származó elefántcsontok digitális katalógusát készíti el, amelynek anyaga folyamatosan gyarapszik. Jelenleg több száz európai és amerikai gyűjtemény anyagából mintegy 3800 gótikus elefántcsont adatai és fotói érhetőek el az ingyenesen hozzáférhető adatbázisban, amely új dimenziókat nyit a műfaj kutatásában. Az adatbázisban az Iparművészeti Múzeum 13 gótikus elefántcsont faragványa (köztük két igen érdekes hamisítvány is) található meg. Az adatbázis nem terjed ki az 'Embriachi' gyűjtőnévvel ellátott észak-itáliai későgótikus faragványokra, amelyekből szintén szép példányok találhatóak gyújteményünkben.

Festett famennyezetek, templomi faberendezések állami és egyházi fenntartású közgyűjteményekben

Országos digitális gyűjteményi katalógus

A kelet-közép európai régió – kiváltképpen a Kárpát-medence – 15–19. századi művészeti emlékei között különleges csoportot alkotnak a festő-asztalosok által készített famennyezetek, templomi faberendezések. Nagyobb részük a mai napig eredeti helyén, többnyire református, unitárius műemléktemplomokban található, de a különböző állami és egyházi közgyűjtemények is jelentős számú műtárgyat őriznek. A műfaj emlékeinek gyűjtését, eddigi ismereteink szerint 1892-ben, az Iparművészeti Múzeum indította meg. A 20. század elején az egyházközségek ajándékaként vagy eladás útján számos hazai – részben mai országhatárainkon túli, kárpátaljai, de főként Erdély területéről származó – berendezés került az országos és helyi gyűjtőkörű múzeumok birtokába. 

A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 2010-ben elnyert támogatás segítségével egy olyan digitális katalógus létrehozásának első üteme valósulhatott meg, amely a résztvevő muzeális intézményekben lévő, egymással gyakran szoros kapcsolatban álló emlékek, illetve a több gyűjtemény közt szétszóródott műtárgyak és vonatkozó dokumentációjuk együttes, egyidejű tanulmányozását teszi lehetővé a szakemberek és az érdeklődő nagyközönség számára.

 

Utoljára módosítva 2021. május 6. 16:47:36
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/199,Online+databases?style=accessible