Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Zsolnay kerámia, 1899A Kerámia- és Üveggyűjtemény tárgyanyaga 23000 tételből áll. A fajanszgyűjtemény kiemelkedő egységei az itáliai, a habán és magyar (holicsi, tatai, budai) fajanszok.

A mennyiségben és minőségben igen jelentős porcelángyűjteményben szinte minden fontos európai manufaktúra képviselteti magát, legjelentősebb számban azonban a bécsi, a meisseni és a herendi porcelánok. A legkorábbi darabok a meisseni gyár Böttger-porcelánjai, de Böttger-kőcserepek is találhatók a korai darabok között.

A magyar porcelánművesség valamennyi korszakát reprezentálja a gyűjtemény. A pécsi Zsolnay-gyár tevékenységét számos különlegesség, kísérleti darab is bemutatja.

Az üveggyűjtemény a világ egyik legszínvonalasabb kollekciója, mely az üvegművesség történetét, főbb korszakait és technikáit egyaránt szemlélteti. A magyar anyagból kiemelkedik a historizáló gyűjteményrész.

A külföldi historizmus és a szecesszió díszüvegeiből nemzetközi szempontból is jelentős kollekcióval rendelkezünk: a francia mesterek (Gallé, Daum fivérek) alkotásai mellett Tiffany számottevő kollekciójával.

Böngésszen a gyűjtemény tárgyai között gyűjteményi adatbázisunkban!

Utoljára módosítva 2020. június 3. 14:38:03
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/25,Ker%C3%A1mia-+%C3%A9s+%C3%9Cveggy%C5%B1jtem%C3%A9ny?style=accessible