Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Legyező Don Quijote életéből vett jelentekkel, 1730 körülA Kisgyűjtemények kollekciója a legváltozatosabb: elsősorban a bőrművesség remekeit gyűjti, de tulajdonképpen minden tárgytípust, Magyarországon egyedüliként a míves könyvkötéseket is.

Könyvművészeti gyűjteményében a 15. századtól napjainkig találhatók könyvek, továbbá könyvdíszítő grafikák és a világ egyik legnagyobb, közel hetvenezer darabos ex libris-gyűjteménye. Itt őrzik a körmendi herceg Batthyány–Strattmann-kastély megmaradt két és félezer darabos könyvgyűjteményét is.

Ezen túl a legkülönfélébb szerves anyagból (elefántcsont, korall, gyöngyház, viasz, teknőc, szalma, tajték) készült tárgyak, valamint viseletek és enteriőrök kiegészítő darabjai, kultúrtörténeti érdekességek és ritkaságok találhatók az osztályon.

A kollekció pazar európai legyezőkkel rendelkezik a 18. század elejétől a 20. század elejéig, s ugyancsak rangos, bár szinte ismeretlen, és kutatásra vár miniatűr-gyűjteménye. Néhány zenélő-mozgó automata is található itt, közülük világhírű a bemutatott szent figura.

Legkvalitásosabb a mintegy másfélszáz elefántcsont faragványból álló egység, melynek legértékesebb darabjai a kora középkorból származnak.

Böngésszen a gyűjtemény tárgyai között gyűjteményi adatbázisunkban!

Utoljára módosítva 2013. szeptember 23. 09:46:44
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/26,Kisgy%C5%B1jtem%C3%A9nyek