Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Szoknya és vállfűző, 17. század közepeA 17000 műtárgyat számláló Textil- és Viseletgyűjteményben az európai anyag mellett megtalálhatók a kontinensen kívüli textíliák is, melyek a textilművesség különböző korszakait és technikáit mutatják be. Mindezt technikatörténeti eszközgyűjtemény egészíti ki.

A legkorábbiak a gyűjteményen belül külön egységet képező kopt textilek. Említésre méltók a középkori miseruhák és mennyiségük, valamint formai gazdagságuk miatt a különleges szépségű, főleg 16–17. századi magyar „úrihímzések”.

A leggazdagabb gyűjteményrész az európai selyemszövés emlékeit foglalja magába a 13-tól a 19. századig; mint mintadarabok és töredékek elsősorban a szakemberek számára sokatmondóak. A csipkegyűjteményben a varrott és vert csipkék szinte minden típusa megtalálható. A kárpitkollekció nem nagyszámú, de rendelkezik néhány páratlan, külföldön is számon tartott darabbal.

Az Isztambuli Török és Iszlám Művészeti Múzeum gyűjteménye után a világ második legjelentősebb oszmán–török szőnyeggyűjteménye itt található, kitűnő „Erdélyi” szőnyegekkel.(A szakkifejezés gyakori előfordulási területükre utal.)

Böngésszen a gyűjtemény tárgyai között gyűjteményi adatbázisunkban!

Utoljára módosítva 2020. június 3. 14:44:46
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/28,Textil-+%C3%A9s+Viseletgy%C5%B1jtem%C3%A9ny?style=accessible