Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Osztálya 2015 májusában alakult. A múzeum nyitásakor jól működő gyűjtési kultúra megszakadt, a kortárs gyűjtés kevésbé koncepciózus az 1920-as évektől kezdve. Az új kortárs gyűjtemény megalapítása nem pusztán egy gyűjtemény felépítését célozza, hanem az élmény- és érdekalapú együttműködéseket is.

Célunk egy a 20-21. századi dizájn, art és kraft ágazatait reprezentáló gyűjtemény felépítése. Az egyes darabok kiválasztásánál figyelembe vesszük, hogyan illeszkednek a meglévő kortárs gyűjteménybe, valamint milyen kontextusok képzelhetők el a múzeum egyéb gyűjteményi anyagával. A gyűjtést kiterjesztjük teljes dizájn folyamatokra is, melyeken át az ötlettől a megvalósulásig nyomon követhető a dizájn születésének útja.

Feladatunknak tekintjük, hogy a rendszerváltás előtti „keleti blokk” jellegzetes dizájn darabjait pótoljuk, hiszen ezen időszakból szinte alig található tárgy a gyűjteményünkben.
2017 januárjában a Kortárs Dizájn Gyűjtemény megmentette a pusztulástól az 1989-től 2015-ig működő VAM Design Center többezer darabot számláló teljes irat- és katalógus gyűjteményét. Az anyag szakmai feldolgozása gyakornokok bevonásával zajlik.

További tartalmak:

 

Letölthető anyagok

Utoljára módosítva 2019. június 27. 14:49:36
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/282,Kort%C3%A1rs+Diz%C3%A1jn+Gy%C5%B1jtem%C3%A9ny?style=accessible