Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

„A Duna két partján - A római Limes magyarországi szakaszának részét képező Campona castellum és a verőcei kikötőerőd örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása. Unesco Világörökség várományos helyszínek komplex turisztikai fejlesztése”

A kedvezményezett neve: MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

Konzorciumi partnerek:

  • Verőce Község Önkormányzata 
  • Iparművészeti Múzeum
  • Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság
  • Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A projekt címe: A Duna két partján - A római Limes magyarországi szakaszának részét képező Campona castellum és a verőcei kikötőerőd örökségének komplex turisztikai célú hasznosítása. Unesco Világörökség várományos helyszínek komplex turisztikai fejlesztése

A projekt azonosító száma: VEKOP-4.1.2-17-2018-00002
A szerződött támogatás összege: 604 998 933,- Ft
A támogatás mértéke: 100%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. 02. 28.

A pályázó konzorcium bemutatása:
A konzorcium vezetője Magyar Nemzeti Múzeum, partnerei: Iparművészeti Múzeum, Verőce Község Önkormányzata, Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. és a Várkapitányság Nonprofit Zrt. Az MNM, az IM és az Önkormányzat a turisztikai fejlesztések megvalósítói, a Kisfaludy2030 a turizmus szakmai szempontok érvényesülését biztosítja, a Várkapitányság Nonprofit Zrt., mint gondnokság a helyszínek kiállítási forgatókönyvei készítésével járul hozzá a projekt sikeréhez.

A projekt háttere és indokoltsága:
A Dunai LIMES magyarországi szakasza világörökségi várományos helyszín. Komplex fejlesztése ezért elengedhetetlen. A Dunai Limes önálló világörökségi helyszín részeként Magyarország Ausztriával, Németországgal és Szlovákiával közösen nyújtott be világörökségi nevezést 2018. januárjában, amelynek fogadtatása sikeresnek bizonyult. Jelen projekt keretében az előkészítő munka és széleskörű egyeztetés eredményeképpen Campona és Verőce helyszínének fejlesztését tervezzük. A projekt kapcsolódik a GINOP – 7.1.6-16. pályázat Komárom, Nyergesújfalu, Dunaújváros és Kölked helyszíneihez, illetve a VEKOP - 4.1.2-17 pályázatra Aquincum 3 helyszínének fejlesztéséhez, együtt alkotva a hazai limes turisztikai hálózatát.

A fejlesztés célja: A világörökség várományos helyszínek turisztikai célú, tematikus úttá történő fejlesztése, alapozva a helyszínek egyedi egyetemes értékeire, a világörökségi cím elnyerése érdekében, a célcsoportok igényeinek megfelelő bemutatási eszközök és élmény elemek, megteremtésével.

A projekt során megvalósuló fejlesztés pozitív hatással lesz a helyszínek térségében található jelenlegi turisztikai szolgáltatóira. A két limes helyszínen megvalósuló beruházások több látogatói szegmenst is célba vesznek. A pályázati elvárásokat teljesítve legalább 14 767 főnyi vendégforgalom növekedés várható nemcsak a fejlesztéssel érintett helyszíneken, de a Limes egyéb budapesti és magyarországi szakaszán is, mivel a projekt szeretne hangsúlyt fektetni a kulturális útvonal kialakítására a limes teljes magyarországi szakaszán. A fejlesztés eredményeképpen minden helyszínen széleskörű együttműködések kialakításával végzik majd az üzemeltetést a pályázók, legalább 10 KKV és turisztikai szolgáltató, további helyi turisztikai és egyéb szervezet bevonásával, ami biztosítja a fejlesztés multiplikátor hatását a munkahelyteremtés és a turisztikai szolgáltatók érintésével.

A projekt tervezését megelőzően több limes helyszín együttes pályázati lehetőségét megfontoltuk. A budapesti egyes kerületekben megkezdődött előkészítő munkálatok azonban több helyen nem állnak olyan előrehaladott állapotban. Ezért a XXII. kerületi helyszínek, egy Budapesten kívüli, a Közép-magyarországi Régióban található Verőce községgel együtt készítette el hálózat fejlesztési pályázatát.

Projekt nélküli esetben fejlesztésre nem állnak rendelkezésre források.

A fejlesztés műszaki tartalma:
Campona

1. Látogatóközpont a Magyar Nemzeti Múzeum területén, a római kori Camponát bemutató kiállítással, vetítéssel, valamint, múzeumpedagógiai foglalkoztató kialakításával. A látogatóközpontban helyet kap még fogadótér, jegypénztár és ajándékbolt, higiéniai helyiségek.

2. A camponai erőd hajdani sziluettjének a kerítés oldalán történő megjelenítése;

3. A camponai táborkapu rekonstrukciója római kori élmény park kialakításával, a princípia bemutatásával, játékelemekkel, fotópontokkal;

Verőce

1. A contra castrum Lussonium típusú tornyának megépítése, mely egyben kilátóként is működik.

2. Látogatóközpont kialakítása, amely a késő római határvédelem és a római kori hajózás, és vízhasználat témáját mutatja be, interaktív módon. A látogatóközpontban kiállító tér, vetítő tér, jegypénztár büfé és ajándékbolt, higiéniai helyiségek kerülnek kialakításra.

3. A látogatóközpont mellett egy római tematikus játszótér is kialakításra kerül.

4. Tanösvény kerül kialakításra

A létrehozott eszközök működtetése: A camponai attrakció elemek működtetését az MNM látja majd el, a verőcei attrakciók működtetéséről Verőce Község Önkormányzata gondoskodik, a területek karbantartása pedig a DMRV Zrt. feladata.

A pénzügyi elemzés eredményei: A projekt tervezett elszámolható összköltsége 604 998 933 Ft, melyhez kapcsolódóan a konzorcium 100% támogatás mellett ugyanekkora összegű támogatásra nyújt be igényt. A pénzügyi elemzés során meghatároztuk a projekt beruházási költségeit, illetve a működés költségeit, bevételeit. A projekt pénzügyi elemzése alapján megállapítható, hogy projektszinten és a vizsgált projekt elemek szintjén is a halmozott nettó pénzügyi pénzáram pozitív, így a projekt támogatásra jogosult. Az FNPV és FRR támogatás nélkül számítva negatív, míg a befektetett tőkére megvizsgálva pozitív minden projektelem esetén és összegezve is.

Cselekvési terv: A projekt a tervek szerint 2019.09. 01. és 2022.02.28. között valósul meg, megfelelő időtartalékok képzésével, a működés 2022.03.01-én indulhat meg.

Utoljára módosítva 2020. december 29. 16:35:16
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/286,A+Duna+k%C3%A9t+partj%C3%A1n?style=accessible