Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Színes üvegek fekete-fehérben

Szecessziós üvegablakok az Iparművészeti Múzeum archív felvételein

Az Iparművészeti Múzeum 2020-ban virtuális kiállítással, a gyűjteményében fellelhető anyag tematikus közzétételével ünnepelte a szecessziós világnapot.

A gyűjteményben több olyan archív fotó található, melyek szecessziós ólmozott üvegeket örökítenek meg, akár a háttér díszes üvegablakain, akár impozáns szobabelsők bútorain. Nagy számban vannak ezek között az Iparművészeti Társulat egykori karácsonyi kiállításain bemutatott alkotásokról készült felvételek. Ezek a sokszor már megsemmisült üvegekről készült fekete-fehér képek is sejtetik az eredeti művek színpompás koloritját. Formavilágukkal a szecesszió különböző irányzatainak jellegzetes vonásait képviselik – az enteriőr egészébe illeszkedő vonalvezetésük egyszersmind az átgondolt tervezés, az összművészeti törekvés (Gesamtkunstwerk) példája.
 


Google Art Project

Az Art Project a Google kulturális kezdeményezése, célja, hogy megőrizze és mindenki számára néhány kattintással elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. A Google technológiájával, a múzeumok pedig műkincseikkel és szakértelmükkel járultak hozzá az együttműködéshez. A weboldal segíségével a világ múzeumai a lehető legszélesebb közönségnek mutathatják meg gyűjteményeiket méltó online környezetben. Ehhez a globális virtuális kiállításhoz csatlakozott az Iparművészeti Múzeum is.

Az Art Projecten a múzeum műtárgyai közül sok más mellett Rippl-Rónai József Vörös ruhás nő című alkotása is elérhető nagy felbontásban. A Street View technológia segítségével pedig virtuálisan bejárható a jelenleg rekonstrukció miatt zárva tartó Üllői úti főépület: az akkori állandó kiállítás, a Bigot-pavilon és az épület sokak szerint legszebb részei. Az állandó kiállítás az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének történetét mutatatta be. A szecessziós építészeti elemekből – falburkolatokból, kandallókeretekből, plasztikus díszű oszlopokból - összeállított Bigot pavilont 1900-ban a párizsi világkiállításon vásárolta a múzeum akkori főigazgatója. Több mint száz évvel ezelőtt a párizsi világkiállítás vendégei láthattak utoljára.

 


A szecesszió mesterei az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében

2013. május 24 - 2015. január 4.

A budapesti Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteménye kiemelkedő jelentőségű. A tervszerű gyűjtés már az 1889. évi párizsi világkiállítás alkalmával elkezdődött, csúcspontját az 1900-as párizsi világkiállítás jelentette.

A kiállítás kiemelkedő kvalitású műtárgyakkal reprezentálja a szecesszió virágkorának, az 1889. évi párizsi világkiállítás és az 1911. évi torinói nemzetközi iparművészeti kiállítás közötti periódusnak technológiai és művészeti újításait, és bemutatja a különféle művészeti ágak és a különböző nemzetiségű alkotók egymásra hatását. A kiállítás 3D virtuális panoráma formájában továbbra is elérhető (a hozzáféréshez a böngészőben engedélyezni szükséges a Flash player használatát).

Utoljára módosítva 2020. november 24. 12:58:44
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/293,Virtu%C3%A1lis+ki%C3%A1ll%C3%ADt%C3%A1sok?style=accessible