Az Iparművészeti Múzeum az épület rekonstrukciós munkálatai miatt zárva tart, ezért 2017. szeptember 4-től nem látogatható.
Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép
Zsombor Jékely, ed.

Ödön Lechner in Context

Studies of the international conference on the occasion of the 100th anniversary of Ödön Lechner’s death.
The Museum of Applied Arts is housed in a magnificent building, the masterwork of architect Ödön Lechner (1845-1914). This great building defines and identifies the institution, and it sometimes better known than the collection it houses. In fact, the building is often described as the first key object in the collection of the museum.

 

Museum of Applied Arts, 2015

 

Price: 5900 HUF

  

Sisa József

Lechner, az alkotó géniusz

A 2014-es Lechner-kiállítás kísérőkiadványa a Lechner Ödön életművét bemutató kötet, amely újonnan készült és nagy számú eredeti dokumentum reprodukcióját tartalmazza. A kötet Lechner Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából a 2014 novemberében rendezett nemzetközi tudományos konferencia alkalmából jelent meg.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum – MTA BTK Művészettörténeti Intézet, 2014

 

Ár: 4900 Ft

  

Ács Piroska

Az Iparművészeti Múzeum palotájának építéstörténete

Az avatási ceremónia a honfoglalás ezeréves ünnepségsorozatának záró akkordja volt. Az uralkodó a szavait követő "riadó éljenzés" közepette kézjegyével látta el a jeles eseményt megörökítő okmányt, majd díszes tokba téve azt - a kormány tagjainak kíséretében - az előcsarnokban levő falüregbe helyeztve, s ráemelte a palota zárkövét.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 1996

 

Ár:

 

Horváth Hilda

Nemzeti kincstárunk: az Esterházy hercegi kincstár 20. századi története

Az Esterházy-kincstár a késő reneszánsz uralkodói és főúri udvarok úgynevezett Kunst- und Wunderkammereinek egyedülálló magyar példája. A kötet archív és jelenkori fotók segítségével mutatja be az kincstár történetét, kuturális közegét.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2014

 

Ár: 1920 Ft

 

Emese Pásztor, ed.

Textiles from the Eszterhazy Treasury

"Outstanding, unparalleled, unique," such are the epithets bestowed by experts and public alike on the Esterházy treasury. And there are several specific senses in which they are well deserved. First of all, the collection stands apart from most Central European aristocratic treasuries of the early modern age in the diversity of its holdings.

 

Museum of Applied Arts, 2013

 

Price: 8000 HUF

 

Pásztor Emese (szerk.)

Az Esterházy kincstár textíliái az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében
(Thesaurus Domus Esterhazyanae II.)

Letölthető tartalomjegyzék és előszó.
„Kiemelkedő, páratlan, egyedülálló” – az Esterházy-kincstárról a gyûjtemény rövid jellemzéseként ezek a jelzők hangzanak el és ismétlôdnek a leggyakrabban a közvélekedésben és a szakma megítélésében egyaránt. E jelzők kétségkívül helytállóak, több vonatkozásban is. A katalógus a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelent meg.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2010

 

Ár: 8000 Ft

  

Szilágyi András 

Műtárgyak a fraknói Eszterházy-kincstárból

A katalógus az Eszterházy család kivételes életútjának legfontosabb emlékeit mutatja be a fraknói gyűjteményen keresztül. A műtárgyakon érzékelni tudjuk az Esterházy család súlyát, szerepét és befolyását az adott korszakokban, kulturális és történelmi beágyazottságát a nemzetközi és hazai történelmbe.

 

Kiadó: Budapest, Iparművészeti Múzeum, 2014

 

Ár: 8000 Ft

 

Probstner János (szerk.)

Művészet az agyag kolostorából

„Az agyag kolostora”. Kecskeméten már közel egy emberöltővel ezelőtt létrejött Nemzetközi Kerámia Stúdiót sokan hívják így szerte a világon, köztük jeles, mértékadó keramikusművészek. A kötet az 1995–2012 között keletkezett alkotásokból rendezett kiállítás kisérő kiadványa. 

 

Kiadó: Budapest [Kecskemét] Iparműv. Múz Kecskeméti Kortárs Műv. Műhelyek, 2013

 

Ár: 3000 Ft

 

Marie-Louise von Plessen - Julius Bryant (szerk.)

Művészet mindenkinek. A Victoria and Albert Museum

A Victoria and Albert Museum kurátorai által összeállított anyag a világ legnagyobb iparművészeti és designmúzeumának a történetét tekinti át a kezdeti lépésektől egészen napjaink kortárs designgyűjtéséig. A kiállításon mintegy 350 tárgy szerepel, túlnyomórészt a Victoria & Albert Museum gyűjteményéből, de többek között a budapesti Iparművészeti Múzeum számos műtárgya is szerepel a bemutatott művek között.

 

Kiadó: Victoria & Albert Museum – Prestel Verlag – Iparművészeti Múzeum, 2012

 

Ár: 6900 Ft

  

Horányi Éva (szerk.)

Art deco és modernizmus. Lakásművészet Magyarországon 1920-1940

A magyar iparművészet történetének kevéssé ismert korszakát bemutató kiállítás katalógusa neves szerzők közreműködésével készült. A gazdagon illusztrált kiadványban az Iparművészeti Múzeum saját gyűjteményi anyaga mellett társintézményeink és magánszemélyek összesen mintegy 440 műtárgya szerepel, köztük kiállításon még soha be nem mutatott darabok.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2012.

 

Ár: 6000 Ft

  

Szilágyi András (szerk.)

Medici-kárpitok – Puttók játékai (Medici Tapestries - Giuochi di Putti)

Studies of the international conference on the occasion of the 100th anniversary of Ödön Lechner’s death.
The Museum of Applied Arts is housed in a magnificent building, the masterwork of architect Ödön Lechner (1845-1914). This great building defines and identifies the institution, and it sometimes better known than the collection it houses. In fact, the building is often described as the first key object in the collection of the museum.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2008

 

Ár: 1200 Ft

  

Dr. Rauzs József

Szvetnik Joachim

Személyes hangvételű tisztelgés Szvetnik Joachim, a nagyszerű restaurátor, ötvös előtt. A művész élettörténetén keresztül olyan jelentős alkotásokat ismerhetünk meg új oldalukról, mint a magyar korona, Szentpéteri József ötvösművész munkái vagy az Esterházy kincstár remekei.

 

Kiadó: Mélykút Közművelődéséért Alapítvány, 2009

 

Ár: 3990 Ft

  

Somogyi Zsolt

A magyar szecesszió bútorművészete

A katalógus a "Kőszálon termett sajgó liliom" A magyar szecesszió bútortervezői (2009.09.24. - 2010.03.28) kiállításhoz kapcsolódik. A kötet felvázolja a tiszavirág életű, de a magyar művészetben annál jelentősebb stílus főbb irányzatait, elfelejtett tervezőket is fölfedez újra. Nemcsak az Iparművészeti Múzeum saját anyagaiból válogat, hanem magángyűjtemények, külföldi és hazai múzeumok magyar vonatkozású szecessziós tárgyait is bemutatja.

 

Kiadó: Corvina Kiadó, 2009

 

Ár: 4490 Ft

  

Gabriella Balla, ed.

The Dowry of Beatrice

The year 2008 marks the 550th anniversary of ascent to the throne of the great humanist king of Hungary, Matthias Corvinus (1458-1490) and has been proclaimed the "Year of Hungarian Renaissance". The Museum of Applied Arts decided to present the art of Italian maiolica to the public at this occasion.

 

Kiadó: Museum of Applied Arts, 2008

 

Prive: Sold out!

  

Balla Gabriella (szerk.)

Beatrix hozománya

A 2008-as évet, Mátyás király trónra lépésének 550. évfordulóját a kulturális kormányzat a "Magyar reneszánsz évének" nyilvánította. Az Iparművészeti Múzeum az emlékév keretében a "Beatrix hozománya" (2008. március 26 - 2008. június 30.) majolika kiállítással tisztelgett a nagy uralkodó előtt. A tárlat és a hozzá kapcsolódó katalógus részletesen mutatta, mutatja be az olasz és a nyomában Mátyás udvarában kibontakozó magyar majolikaművészetet.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2008

 

Ár: 5500 Ft

  

Lichner Magdolna (szerk.)

Értékmentő szenvedély

Az Iparművészeti Múzeum fennállása óta igyekszik jó kapcsolatot ápolni a magángyűjtőkkel. Ennek a kapcsolatnak manifesztuma volt az 1907-es "Amateur gyűjtők" kiállítás, melynek az intézmény 2007-es "Értékmentő szenvedély" tárlatával állított emléket. A kiállítás katalógusa feltárja a magángyűjtemények rangos, sokszor egyedülálló alkotásait - amelyek különben rejtve vannak a művészetkedvelők szeme előtt - egyszersmind fölvázolja a jelen gyűjtési trendjeit is.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2008

 

Ár: 7000 Ft

 

Halasi Rita Mária

Taste Moments

A "Taste Moments" kiállításhoz (2008.10.03-10.26) készült vezető. Az utazó tárlaton a Moholy- Nagy Művészeti egyetem hallgatóinak munkáit ismerhettük meg. A katalógusban a művészek is röviden bemutatkoznak alkotásaik mellett, így engedve bepillantást abba a nyitott és multikulturális közegbe, amely a kortárs hazai iparművészet- és dizájnszakmának hazánkban is egyre inkább sajátjává válik.

 

Kiadó: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, 2008

 

Ár: 1200 Ft

 

Balla Gabriella (szerk.)

Tiffany & Gallé

A "Tiffany & Gallé - A szecesszió üvegművészete" című kiállítás 2007 március 22. és november 18. között került megrendezésre az Iparművészeti Múzeumban. A kiállítás vezetőjéül azonos című reprezentatív katalógus készült, magyar és angol nyelven. A kiadvány a korszak magyar és külföldi alkotásai mellett ízelítőt ad a szecesszió hatását mutató kortárs munkákból is.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2007

 

Ár: A múzeumi boltban elfogyott!

 

László Réti, PhD, ed

Haban myth 1593-1738

At ceramic auctions in Hungary no other objects are followed with greater attention and interest than the Haban pieces. For the amateur public the name "Haban" represents a mysterious and prestigious object. At these auctions however, pieces of inferior quality and of dubious origin are also to be found.

 

Kiadó: Museum of Applied Arts, 2007

 

Price: 2500 HUF

  

Dr. Réti László (szerk.)

Habán mítosz 1593-1738

A katalógus a "Habán mítosz - Magyar magángyűjtemények kincsei" kiállítás(2007.05.21- 11.25) vezetője. A habánok 16. -18. századi Erdély területén élő zárt vallási közössége messze földön híres volt fazekasságáról, fajanszárujáról. Ezek a minőségükben és kivitelezésükben is egyedülálló alkotások nem véletlenül állnak a hazai magángyűjtés homlokterében. A katalógusban ezek a máskor nagyközönség számára nem látható, magángyűjteményekben lévő műtárgyak mutatkoznak be.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2007

 

Ár: 2500 Ft

 

Kelényi Béla-Szántó Iván (szerk.)

Két korszak határán

"A Két korszak határán. Perzsa művészet a Qádzsár-korban (1796-1925)" című kiállítás katalógusa a 19. századi perzsa művészet lehető legszélesebb körű bemutatását tűzte ki céljául, tanulmányai és képanyaga kiváló szerzők tollából származó, alig ismert vagy egészen új tudományos eredményeket tárnak az érdeklődők elé.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2011.

 

Ár: 5500 Ft (magyar), 7000 Ft (angol)

  

Balla Gabriella (szerk.)

Törékeny harmónia. Klasszicista porcelánok a zágrábi Muzej Marton gyűjteményéből

Az Iparművészeti Múzeum első alkalommal mutatja be a zágrábi Muzej Marton gyűteményéből azt a válogatást, amely a bési klasszicista porcelánok Conrad von Sorgenthal gyártásvezetésének periódusában (1784-1805) készült remekművű dísztárgyakat állítja középpontba. A bécsi császári manufaktúra Sorgenthal-korszaka egyrészt páratlan művészi értéke, másrészt technikailag is kivételes alkotásai miatt az európai porcelán történetének egyik fénykora volt.

 

Kiadó: Muzej Marton, Zagreb – Iparművészeti Múzeum, 2011

 

Ár: 4500 Ft

  

Lugossy Mária

A létezés formái

"Egy alkotó ember számára nincs nagyobb kíhvás, mint mikor tetten érheti a teremtés pillanatait, kőbányák mélyén, cseppkőbarlangokban, egy kődarab formájában. Kozmikus méretekben, kiszakadva a környezet rabságából, ismét rá kell döbbennem, hogy az "Ősrobbanás" a lezdet, és azóta is áthatja a teremtett világot az Ősenergia, ami bennünk éppen úgy megvan, mint a körülöttünk lévő dolgokban."

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2011

 

Ár: 5000 Ft

 

Csenkey Éva, Gálos Miklós (szerk.)

A szecesszió mesterei az Iparművészeti Múzeumban

2013 tavaszán az olaszországi magyar kulturális évad első rendezvényeként a budapesti Iparművészeti Múzeum a római Musei Capitolini termeiben a 19. század végének új művészeti ízlését, az art nouveau-t, a liberty style-t vagy ahogy Németországban nevezik, a Jugendstil-t állította a figyelem középpontjába.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2013

 

Ár: 4900 Ft

 

Maros Donka

Bájos kis semmiségek

Az Iparművészeti Múzeum legyezőgyűjteményét mutatja be, posztumusz alkotás: Maros Donka (1948-1994), néhai múzeumi osztályvezető munkája, életének főműve. Hosszú évekig foglalkozott az európai legyezők történetével, előbb restaurátorként, majd művészettörténészként, feltárva, bemutatva e tárgytípus kultúrtörténetét.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum - Balassi Kiadó, 2002

 

Ár: 5900 Ft

 

Horányi Éva, Dévényi Tamás, Ritoók Pál (szerk.)

Breuer újra itthon

Az Iparművészeti Múzeum 2016 őszén a Magyar Nemzeti Bank Értéktár Programjának köszönhetően egy különleges műtárggyal lett gazdagabb. A nagyméretű gránitasztal Breuer Marcell világhírű, magyar származású bútortervező és építész tervei alapján készült, saját New York-i irodájába.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2017

 

Ár: 1500 Ft

  

Szilágyi András (szerk.)

Esterházy-kincsek. Öt évszázad műalkotásai a hercegi gyűjteményekből

A hercegek - és vagyonkezelőik - a történelem fordulatai és viharai során is szüntelenül óvták ezeket a kincseket. A Kismartonban és Eszterházán tartott barokk ünnepségek vagy a pozsonyi koronázások alklamával meghatározott ideig és a hercegi testőrök kíséretében szállították ilyenkor az értékes darabokat.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2006-2007

 

Ár: 6000 Ft

  

Horányi Éva, Dévényi Tamás, Ritoók Pál (szerk.)

Bringológia

A Bringológia kiállítás több mint tíz ország legfrissebb design innovációiból válogat. A kiállítás a formatervezés, mint szakterület és szakma értelmezési határait feszegeti: a látogató az új formai fejlesztések mellett rendszerformáló koncepciókkal, társadalmi projektekkel és innovatív technológiákkal ismerkedhet meg. Az anyag történeti kontextusát és jelentőségét a Közlekedési Múzeum gyűjteményének néhány különleges és kiemelt darabja adja meg.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2016

 

Ár: 1800 Ft

  

László Emőke

Magyar reneszánsz és barokk hímzések

A szakkatalógus a magyar reneszánsz és barokk hímzések közül a legjellemzőbb hazai stílust képviselő vászonalapú úrihímzéseket tárgyalja. Ezeknek a 16-18. században színes selyem-, arany- és ezüst fonallal készült hímzéseknek a mintakincse az európai és magyar reneszánsz hagyományokból és a másfél évszázados török megszállás során megismert keleti motívumokból ötvöződött jellegzetes magyar stílussá.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2001

 

Ár:

 

Pásztor Emese

Oszmán-török szőnyegek

A budapesti Iparművészeti Múzeum kiemelkedő jelentőségű gyűjteményi együttesei között tartja számon keleti szőnyegeit. Közülük is megkülönböztetett figyelmet érdemel a kétszáznál is több darabot számláló, 15-19. századi szövött és csomózott szőnyegekből álló oszmán-török szőnyegkollekció.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2007

 

Ár: 4900 Ft

 

Batári Ferenc

Oszmán-török szőnyegek

Az Iparművészeti Múzeum gazdag anyagában is kiemelkedő jelentőségű a szőnyeggyűjtemény. Kialakulását nem utolsósorban a magyar lakáskultúra sajátos fejlődése tette lehetővé. A régi magyar otthonok elmaradhatatlan dísze volta keleti szőnyeg. A keleti-nyugati szőnyegkereskedelem jelentős szárazföldi útja Magyarországon vezetett keresztül és az áru jelentős része már nálunk gazdára talált.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum és Helikon Kastélymúzeum, 1994

 

Ár: 2700 Ft

 

Pataki Judit (szerk.)

Az idő sodrában

A milleniumi ünnepségsorozat részeként I. Ferenc József Magyarország apostoli királya 1896. október 25-én felavatta az Országos Királyi Iparművészeti Múzeum és Iskola önálló épületét. Maga az intézmény már jóval korábban megalakult. Létrehozása mellett elsőként Rómer Flóris régész és művészettörténész tette le a voksát 1868-ban.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum és Helikon Kastélymúzeum, 2006

 

Ár: 4500 Ft

  

Horváth Hilda

Stílus, szellem, tradíció. A történelmi Magyarország kastélyai

A 18-19. században a Magyar Királyság területén rendkívüli gyorsasággal jött létre a kontinens egyik legnagyobb - formában, stílusban és használatban szikrázóan változatos kastélyállománya. Közép-Európában a magyar kastély több, mint háromszáz évig gazdaság, szellem és műveltség európai színvonalú csúcsintézménye volt.

 

Kiadó: Trianon Múzeum - Szindbád, Várpalota, 2010

 

Ár: 8000 Ft

  

Vámos-Lovay Zsuzsanna (szerk.)

Szecesszió. A huszadik század hajnala

A Lechner Ödön - Pártos Gyula tervezte Iparművészeti Múzeum épülete előkelő helyet foglal el mind a magyar, mind a nemzetközi szecessziós építészet történetében. A kor szellemét felismerve és támogatva, 1867-ben Rómer Flóris kezdeményezte az Iparművészeti Múzeum alapítását. Az 1872-es országgyűlés 50 000 forintot szavazott meg iparművészeti tárgyak vásárlására. A gyűjtemény alapját képező műtárgyaknak 1877-ig a Nemzeti Múzeum, majd a Régi Műcsarnok adott otthont.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum

 

Ár: 400 Ft

  

Varga Vera

Üveg és ragyogás

Ez a könyv azzal a nem titkolt céllal íródott, hogy szerzője megossza olvasóival azt a csodálatot, amelyet az iparművészet egy különleges ága, az üvegművészet iránt érez. Az üveg, mint anyag, önmagában is szimbolikus és rejtélyes, de még mitikusabb, ha irizálás díszíti – elegendő ha e technika nevének ihletőjére, az eget és földet összekötő szivárvány megszemélyesítőjére, Iriszre gondolunk. Az istennő méltó figyelmünkre és, hogy mi is elnyerjük kegyét és jóakaratát, szépséges világát elvont gondolatokkal és kézzelfogható tárgyakkal is szeretnénk feltárni Önök előtt.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2000

 

Ár:

  

Vadászi Erzsébet

Magyar Versália

Esterházy "Fényes" Miklós, a pompakedvelő herceg a XVIII. század végén építtette föl kastélyát Eszterházán (Fertőd). A főúr neve összefonódott a művészet támogatásával és a rokokó fényűzéssel, amelynek hű lenyomata a korszak arisztokratáit, művészeit vendégül látó hercegi otthon is. A kötet ezt a varázslatos épületegyüttest mutatja be rengeteg fotóillusztrációval.

 

Kiadó: Műemlékek Állami Gondnoksága, 2007

 

Ár: 5500 Ft (A múzeumi boltban elfogyott!)

  

Györgyi Fajcsák, ed.

White gold, mohameddan blue and peach blossom

In 2007, owing to the generous support provided by the Chiang Ching-kuo Foundation and the National Cultural Fund of Hungary, a part of the early Chinese ceramics was published. The present volume is a sequel of that work: supported by the Chiang Ching-kuo Foundation, we offer an insight into the material of Qing ceramics.

 

Kiadó: Ferenc Hopp Museum of Asiatic Arts, 2007

 

Price: 8000 HUF

 

Fajcsák Györgyi

Fehér arany, mohamedánkék és hamvas őszibarack

2007-ben a Chiang Ching-kuo Alapítvány és a magyarországi Nemzeti Kulturális Alap nagyvonalú támogatásával valósult meg a kínai kerámiagyűjtemény korai tárgyainak, mintegy kétszáz darabos gyűjteményrészének a publikálása. A megkezdett munka folytatásaként a Qing kerámiaművesség anyagát bocsátjuk közre.

 

Kiadó: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum, 2007

 

Ár: 6000 Ft

 

Fajcsák Györgyi (szerk.)

Japán vörös és fekete

A kötetben Simonyi István tanulmánya a kiállításon szereplő magyar ékszertervező iparművészek munkáit mutatja be. Felvázolja az ékszerek megszületésének előzményeit, a japán isnpiráció aspektusait, és az alkotók életművében foglalt helyét. A kiállítás létrejöttét Mashima Rieko asszony nagylelkű japán obi-textiladománya alapozta meg.

 

Kiadó: Iparművészeti Múzeum, 2013

 

Ár: 4900 Ft

  

Fajcsák Györgyi, Renner Zsuzsanna (szerk.)

A Buitenzorg-villa lakója - A világutazó, műgyűjtő Hopp Ferenc (1833-1919)

 

 

Kiadó: Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Múzeum, 2008

 

Ár: 5900 Ft

  

 

Utoljára módosítva 2018. február 14. 14:34:58
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/69,Kiadv%C3%A1nyok+feln%C5%91tteknek