Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Lechner Ödön életművének kutatása

Az Iparművészeti Múzeum épülete az európai és a magyar szecessziós művészet kiemelkedő alkotása. Eredetileg is múzeumnak épült, melyben még iparművészeti iskola és szakkönyvtár is helyet kapott. Ma az épület egyedülálló műemlék, melynek megőrzése, kutatása az itt dolgozók egyik fontos feladata. Az intézmény történetének feldolgozásához szervesen hozzákapcsolódik az épület kutatása is.

Fontos összmúzeumi kutatási feladat Lechner Ödön életművének teljes körű és több oldalú, nemcsak építészeti feldolgozása. Egyik fő célja az épület nagyrekonstrukciójának előkészítése. Ebben a munkában a múzeum csaknem minden munkatársa részt vesz.

OTKA-kutatás

2009-ben az Iparművészeti Múzeum pályázatot nyújtott be OTKA-kutatásra, konzorciális munkamegosztással: a Magyar Nemzeti Múzeummal és a MTA Geokémiai Kutatóintézettel együtt. A téma: a habán kerámia feldolgozása.

A magyarországi köz- és magángyűjteményekben fellelhető habán kerámiák művészettörténeti és archeometriai kutatása, számítógépes adatbázis és szakkatalógus készítése.

Célja, hogy a két nagy közgyűjteményben, az Iparművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Múzeumban meglévő habán gyűjteményeken túlmenően a vidéki és határon túli gyűjteményeket, sőt magánkollekciók anyagát is feldolgozza, és minden eddigi leíráson, és szemponton túl alaposabb adatokat tartalmazó adatbázis jöjjön létre.

A feldolgozás újdonsága, hogy a természettudományi kutatás és művészettörténeti megközelítés együtt jelenik meg.

A kutatómunka 2010-ben kezdődik és 2014-ben fejeződik be.

Intézményi felelőse Balla Gabriella, a Kerámia-és Üveggyűjtemény főosztályvezetője.

 

Iparművészeti Múzeum sikeres pályázatai és eredményei

 
Műtárgy-gyarapodás
Műtárgy-gyarapítás: Jancsurák Gusztáv rézmunkák; NKA
Textil gyűjtemény gyarapítása; NKA
Thury Levente művei; Summa Artium Alapítvány és Polgár Krisztina Emlékalap támogatásával
Delmár Emil egykori műgyűjteményéből vásárlás; NKA
RUBIK-gyűjtemény megalapozása; MADOK
Kortárs vásárlás; Lektorátusi pályázat
Craft és Design kiállítás anyagából; NKA

Állományvédelem, restaurálás
Adattár fotóállományának elhelyezésére fémszekrények; OKM
Arab szoba restaurálása; NKA
Jungfer Gyula tervrajzok restaurálása, NKA
Jungfer Gyula vastárgyak restaurálása; NKA
Esterházy-nyereg restaurálása
Könyvtár: egy ritkaság restauráltatása; NKA (magántámogatás + önrész egészíti ki)

Kiadványok
Esterházy textilek szakkatalógus; NKA
Ars Decorativa 27. kötet; NKA

Kiállítások
A magyar szecesszió bútorművészete, kiállítás; NKA meghívásos pályázat
Haydn-kiállítás
Szakrális Hét keretén belül kiállítás; Ars Sacra Alapítvány

Műtárgygyarapodás:

2009-ben különösen a műtárgygyarapítással kapcsolatos pályázatok voltak sikeresek, s ez hozzájárult pótolhatatlan műérték, valódi műritkaság megvásárlásához (18. századi bécsi porcelánedény), mint ahogy a 20. és különösen 21. századi gyűjtemény, a kortárs anyag gyarapításához.
A jelenkor művészetéről széles körű áttekintést nyújtott a 2008-ban megnyílt Craft és Design kiállítás, melynek anyagából minden gyűjteményi osztály kiválogatta a hézagpótló tárgyakat. Számos művész alkotása ennek révén első ízben kerül be a gyűjteménybe, mások esetében pedig az életmű különböző periódusait reprezentálja az alkotás. Az NKA nagyvonalú támogatása teszi lehetővé a gyarapodást, néhány művész ajándékba adta tárgyait.
A nagysikerű Iparművészeti Nívódíj 2009 kiállítás kortárs anyagából a jelenlegi legújabb irányvonalat képviselő alkotók műveivel gyarapodott a kollekció.
A MADOK-támogatás – már nem első ízben teszi lehetővé teszi a gyarapodást, ezúttal a Rubik-gyűjtemény megalapozásával.

Állományvédelem, restaurálás:
Műtárgyak tárolása céljából fémszekrények vásárlására pályáztunk; ezek biztosítják a teljes fotóállomány elhelyezését, és végleges megoldást jelentenek a több mint húszezer archív fénylép elhelyezésére.
Több éve folyik – előkészítve a 2010-es Jungfer-dinasztia kiállítását – Jungfer Gyula tervrajzainak és vastárgyainak restaurálása. A könyvtárban lévő régi könyvek állagmegóvása, konzerválása szintén folyamatos feladat. Ebben az évben indítjuk el az unicális értékű damaszkuszi szoba restaurálását, melynek felállítására a Nagytétényi Kastélymúzeumban kerül sor.
Évtizedekre tekint vissza az Esterházy-kincsek restaurálása: az ötvös kincsek restaurálása mellett a textíliák restaurálása is folyik.

Kiadványok:
Az Esterházy textilek szakkatalógusának megjelentetéséhez NKA pályázati támogatás áll rendelkezésre, akárcsak a múzeum nagy múltú évkönyvének, az Ars Decorativa cikkeinek fordítására is.
 

Hivatalos pályázati beszámolóink ezen az oldalon érhetőek el.

Utoljára módosítva 2013. november 5. 17:54:43
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/90,P%C3%A1ly%C3%A1zatok%2C+projektek?style=accessible