Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép


Az emlékév aktualitásai:

Lechner Ödön független pre-modern építészete 2008. óta szerepel az UNESCO listáján, a világörökségi várományos helyszínek között. Az emlékév nyomán reményeink szerint az építészeti hagyaték csúcsa (5 kiemelt műemlék) felkerülhet a világörökségi listára.
Teljes előkészítés és tervezés után küszöbön áll Lechner főművének, az Iparművészeti Múzeumnak a teljes rekonstrukciója és műemléki helyreállítása.
Az Iparművészeti Múzeum 2012-2013 között dokumentálta Lechner Ödön kiemelt Magyarországi épületeit, a magyar szecessziós építészet egyéb emlékeivel együtt, és az anyagot az interneten is hozzáférhetővé teszi, a Partage Plus elnevezésű európai uniós program keretében.

 

Az emlékévben tervezett programok:

Nemzetközi tudományos konferencia Lechner Ödön munkásságáról és hatásáról, az Iparművészeti Múzeum és az MTA BTK Művészettörténeti Intézete közös szervezésében.
2014. november 20-21., Iparművészeti Múzeum

A konferencia célja, egyben feladata, Lechner Ödön építészeti elveinek, valamint tervezői munkásságának elhelyezése a kortárs európai skálán, az összehasonlítás lehetőségével, amely az ő, és az őt követő magyar építészek tevékenységét tág horizonttal vizsgálva teret ad a legújabb kutatásoknak. A konferencia előadásait a múzeum tanulmánykötetben megjelenteti.

2014. novemberétől, Iparművészeti Múzeum, földszint
kurátor: Dr. Sisa József igazgató MTA BTK MTI

Az Iparművészeti Múzeum központi csarnokát övező földszinti galériában rendezett kiállítás áttekintést nyújt Lechner Ödön életművéről, a világörökségi várományos öt kiemelt épületre koncentrálva. A kiállítás az életművet értékelő, bemutató katalógus készül, magyar és angol nyelven.
Digitális technológiával támogatott városi Lechner-séták kidolgozása
Az Iparművészeti Múzeum és a MOME együttműködésében fejlesztve, az Iparművészeti Múzeumban 2013-2014 folyamán elvégzett digitalizálási program eredményeire támaszkodva.

 

A Lechner-év keretében szervezett korábbi események:

  • A Szecesszió Világnapja – 2014. június 10., illetve az előtte lévő hétvége – események, városi séták, tárlatvezetések országszerte, szecessziós ill. Lechner Ödön tervezte helyszíneken, az Iparművészeti Múzeum koordinálásában. Programok az Iparművészeti Múzeumban június 7-én.
  • Koszorúzás Lecher Ödön sírjánál halálának 100. évfordulóján (Fiumei úti Nemzeti Sírkert, 2014. június 10.)

 

Lechner Ödön világörökségi várományos listán szereplő épületeiről ezen a linken érhető el több információ.

Utoljára módosítva 2014. október 16. 10:10:34
Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/contents/lechner01