Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A gyűjtő
Ördöglakatok, facsomók, rabkeresztek, tangramok, pentomínók és szómák – fordulatos fejtörő játékok sokasága látható a múzeum első és második emeleti vitrinjeiben Szentiványi Tibor mérnök és technikatörténész gyűjteményéből. A szenvedélyes játékos, kutató és gyűjtő a hazai számítástechnika egyik úttörője, számítógép-fejlesztő mérnökként számos újítás fűződik a nevéhez. Érdeklődése kiterjedt a művelődéstörténet területére is, egyik kedvenc területe a játék volt: felismerte szerepét a képességfejlesztésben és a nevelésben. A nemzetközileg elismert játékfejlesztő és –szakértő sokoldalú tevékenységéhez hozzátartozott a logikai játékok tanítása, a játékújdonságok népszerűsítése, a játékos civil szerveződések támogatása és a játékszerek gyűjtése. Kiemelkedő tudása, kellemes humora, nyitottsága és segítőkészsége hozzájárult a hazai játékszakma megalapozásához.

 

A kiállítás
Szentiványi Tibor gazdag nemzetközi játékgyűjteményéből merítve a kiállításon a tárgyrejtvények, pontosabban a gondolkodásfejlesztő logikai játékok 10 fő típusa látható azok működési elve szerinti csoportosításban: rabkeresztek, tangramok, polikockák, titkos dobozok, ördöglakatok, lehetetlen tárgyak, sorozatos mozgatáson alapuló síkbeli és térbeli játékok, hajtogatós játékok, csalikorsók. A szórakoztató matematika világába vezető, látszólag egyszerű geometriai formák valójában bonyolult és izgalmas logikai feladványok, amelyek megoldásához ügyesség, türelem, gondolkodás és térlátás egyaránt szükséges. A kiállításon látható játékok többsége ma is kapható, egy válogatott készlettel a múzeumpedagógiai programok során lehet játszani. A kiállítás 1. emeleti játékterében látható a Szentiványi Tibort oktatóként bemutató film, olvashatók Kosztolányi Dezső: A játék című versére Vörös István és Lackfi János által írt mai versek, a játszani vágyó látogatókat pedig folyamatosan várja három különlegesen nagyméretű táblás társasjáték.

 

Játék
A belépőjegy mellé a látogató egy papírlapokból álló játékos feladványt is kap. A Furfangos szamarak Sam Loyd amerikai matematikus és feltaláló híres rejtvényjátéka 1857-ből. Az eredetileg kártyalapon ábrázolt feladvány szerint a két zsokét együtt, az ábra furfangos összeillesztésével kell felültetni a szamarakra. Mindeközben a három részre vágott kártyát tovább darabolni nem lehet, csak forgatásukkal szabad megoldani a problémát! A feladvány megoldása a játékkiállításon látható, a vitrinben bemutatott 3D Furfangos szamarakat Szentiványi Tibor Tokióban kapta Akio Yamamotótól. Tokióban rendezték ugyanis 1995-ben a 15. International Puzzle Party-t, a mechanikus rejtvények rajongóinak éves nemzetközi találkozóját. Az IPP találkozók résztvevői minden évben megajándékozzák egymást egy-egy saját fejlesztésű játékos feladvánnyal, amelyet annyi példányban készítenek el, ahány rendes tagja van a találkozónak. Így az IPP tagok nemcsak a saját szórakozásukat biztosítják, hanem aktívan közreműködnek az új mechanikus rejtvény-találmányok nemzetközi elterjesztésében is.

 

 

27 kubus – Kreatív transzformációk
Időszaki kiállítás
2010. december 4 - 2010. május 2.

A Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola és Kollégium diákjai 2009. őszén képzőművészeti pályázat keretében vizuális megjelenítésében újrafogalmazták a népszerű Rubik-kockát. A 27 kubus – Kreatív transzformációk kiállítás válogatást mutat be a legjobb pályamunkákból, amelynek keretében a kreatív kocka transzformációk tárgyak, makettek, grafikai tervek és egy animációs film formájában láthatók. A pályázat fődíját Hegyi Beatrix 12. évfolyamos diák nyerte, aki egy nagy zöld dinnyének képzelte el a Rubik-kockát. Az elképzelése valóra vált: a 27 elemű óriásjáték a múzeumban elkészült, és a kiállításban nemcsak megtekinthető, hanem kipróbálható ülőbútorként és összerakó játékként is.


Helyszín: Első emeleti kerengő
Időpont: 2010. december 4 - 2010. május 2.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/10,Fordulatos+j%C3%A1t%C3%A9kok+%E2%80%93+Rejtv%C3%A9nyek+Szentiv%C3%A1nyi+Tibor+gy%C5%B1jtem%C3%A9ny%C3%A9b%C5%91l?type=archive