Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A mostani bemutató a Juliet Kinchin által a glasgow-i Collins Galleryben 2008 őszén rendezett kiállítás magyarországi adaptációja.
A kiállítás több szálat követ nyomon. Egyrészt, hogy egy kisvállalkozásból hogyan lett a Márkus Lajos Rt. a két világháború közötti Magyarország egyik legfontosabb vasszerkezet építő cége, speciális és tömegtermékek gyártója, amely még a második világháború utáni államosításokig is fontos szerepet játszott például több budapesti Duna-híd újjáépítésében.
A kiállítás másrészt Márkus Lili képzőművész, a cég egyik tulajdonosának felesége pályájára koncentrál. Márkus Lili az 1930-as évek pezsgő hazai szellemi és művészeti életében a kreatív és emancipált nő egyik példája volt, aki kerámiáival számos sikert aratott külföldi kiállításokon is. Néhány iparművészeti alkotása része volt a Márkus cég munkáinak, mint ahogy a korszak számos építészének és iparművészének pályája több ponton érintkezett a Márkus családéval.
Ezek közül kiemelkedik az egyik legkitűnőbb, Kozma Lajosé, akinek számos olyan megbízása volt, amelynek egyik kivitelezője a Márkus Lajos Rt volt. Kozma és Márkusék a modern lakásművészet, iparművészet iránti közös elkötelezettségét jól mutatja, hogy a Márkus házaspár otthonát két alkalommal is Kozmával terveztette meg. A kiállítás felidézi ennek az értékes enteriőrnek néhány darabját.
A kiállítás Márkus Lili életpályáját 1939-es angliai emigrációjuk után is követi, és bemutatja hogyan próbálták férjével megállni a helyüket egy békésebb, de Lili művészetére kevésbé nyitott új világban.
A kiállítás a harmincas évek Magyarországán és a negyvenes és ötvenes évek Angliájában keletkezett kerámiákat, textíliákat, tervrajzokat, építészeti fotókat, folyóiratokat, plakátokat és különféle nyomtatott anyagokat vonultat fel. A műtárgyak elsősorban a Márkus család jóvoltából, valamint különféle magán- és közgyűjteményekből, beleértve az Iparművészeti Múzeumot, kerülnek a látogatók elé.
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/129,Egy+magyar+m%C5%B1v%C3%A9sz+Angli%C3%A1ban+-+M%C3%A1rkus+Lili+ker%C3%A1mi%C3%A1i+%C3%A9s+a+M%C3%A1rkus+csal%C3%A1d?type=temporary