Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

                            

Hazaköltözik a V&A múzeum kiállítása

 A héten utoljára van lehetőség megtekinteni az Iparművészeti Múzeumban a legendás londoni Victoria and Albert Museum kiállítását. A vasárnap estig látogatható tárlat a budapesti testvérintézmény megújulását volt hivatott felvezetni.

 A nyár folyamán is nagy érdeklődést kiváltó műkincsek, mint az Albertopolis keménycserép domborműve, a 19. századi divatot prezentáló Jacquard szövésű selyemruha, az Alhambra palotájának építészeti makettje, a Portland-váza vagy a Rodin-büszt az első emelet teremsorában minden eddiginél pompásabb installációban fogadja az érdeklődőket.

 A budapesti múzeum a kiállítás utolsó hetében tartja kapcsolódó előadássorozatának záró programját: szerdán 17 órától Dr. Kúnos László műfordító, egyetemi tanár, a Corvina Kiadó igazgatója Konzervatív modernek: a preraffaeliták és az Arts and Crafts mozgalom címmel vezeti be a látogatókat a kiállítás hátterébe. Az előadás után este 20 óráig tart nyitva a kiállítás – a programra kínált kedvezményes jegy mindössze 800 forintba kerül.

 A kiállítás utolsó látogatói a hétvégén speciális kedvezménnyel, 6900 forint helyett 2900 forintért vásárolhatják meg a Művészet mindenkinek című kiállítás reprezentatív, közel 300 oldalas színes katalógusát és minden vendégünk megkaphatja a londoni kiállítás plakátját is.

 

Művészet mindenkinek - A Victoria & Albert Museum, a világ első iparművészeti múzeuma

 Milyen tárgyakkal vették körül magukat az emberek az iparosodás korszakában? Mit tekintettek szépnek, mi volt a mintaadó norma? Modern probléma-e a tömegtermelés igénytelensége? Miért jöttek létre az iparművészeti múzeumok, és tulajdonképpen mi az iparművészet?
Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kínál választ a budapesti Iparművészeti Múzeum, amikor a londoni Victoria & Albert Museummal együtt egy nagyszabású kiállítás révén tekint vissza alapításának másfél évszázaddal ezelőtti időszakára. A Victoria & Albert Museum kurátorai által összeállított anyag a világ legnagyobb iparművészeti és designmúzeumának a történetét tekinti át a kezdeti lépésektől egészen napjaink kortárs designgyűjtéséig. A kiállításon mintegy 350 tárgy szerepel, többségében a Victoria & Albert Museum gyűjteményéből. Az anyagot más, hasonló profilú múzeumoktól kölcsönzött tárgyak egészítik ki, és az Iparművészeti Múzeum több műtárgya is szerepel a tárlaton.
Az új tárlat gyűjteménytörténeti hangsúlyú állandó kiállításunkkal együtt lehetőséget teremt a két intézmény közös eredetének és párhuzamos fejlődésének áttekintésére, új szempontokból megvilágítva az állandó kiállítást is. Ez a vendégkiállítás a múzeum küszöbön álló megújulásának idején alkalmat ad a visszatekintésre, a múzeum küldetésének és eredeti funkciójának ismételt végiggondolására. Ahogy az alapítás idején is London volt a példa, most a megújulás idején is a londoni múzeum megújítása az a példa, amely különösen fontos a számunkra.

                 

A londoni Victoria & Albert Museum megalapítására az 1851-es londoni világkiállítás sikere után, 1852-ben került sor, akkor még Museum of Manufactures néven. 1853-tól Museum of Ornamental Art néven, 1857-től pedig South Kensington Museum néven működött. Alapításánál Albert herceg játszott kezdeményező szerepet, új épületének emelése pedig Viktória királynőhöz köthető, aki 1899-ben rakta le annak alapkövét, ekkortól viseli a Victoria & Albert Museum nevet. Hatására Európa-szerte számos hasonlóan didaktikus szándékkal alapított iparművészeti múzeum jött létre, Edinburgh-ban (1854), Bécsben (1864), Berlinben (1868), Budapesten (1872), Brünnben (1873), Rómában (1874), Oslóban (1876), Zágrábban (1880) és Prágában (1885).

A kiállítás összesen 16 fejezetben mutatja be a múzeum és gyűjteményei történetét, a kiállítás alapításhoz vezető lépésektől kezdve egészen a legújabb kortárs gyűjtésig. Kiemelt hangsúlyt kap ezen belül a 19. század második felének gyűjteménytörténete.
Az első hat fejezet az alapítás előtörténetét tárgyalja, kiemelten az 1851-es londoni világkiállítást. A hetedik fejezet témája az új múzeum alapítása, majd a következő fejezetek az új múzeum gyűjteményezési és oktatási tevékenységét mutatják be, külön fejezeteket szentelve az iszlám és a keleti anyag gyűjtésének, illetve a kortárs tárgyak beszerzésének. A 15. fejezet európai kitekintést nyújt: a londoni példára létrejött európai múzeumalapítási hullámot két intézményen keresztül mutatja be a kiállítás; ezek a berlini Kunstgewerbemuseum és a budapesti Iparművészeti Múzeum. Az utolsó fejezet a Victoria & Albert Museum legújabb szerzeményeiből nyújt válogatást.

A kiállítás 2011 novemberétől 2012 áprilisáig a bonni Kunst- und Austellungshalle épületében volt látható, közvetlenül Bonnból érkezett Budapestre. A Victoria & Albert Museum saját kiadója és a Prestel művészeti kiadó együttműködésében angol és német nyelvű katalógus készült hozzá, amelynek magyar változata múzeumi boltunkban lesz megvásárolható.

A kiállítás a Victoria & Albert Museummal és a bonni Kunst- und Ausstellungshalléval együttműködésben jött létre.

Művészet mindenkinek - Előadások a Victoria & Albert Museum kiállítása kapcsán

A kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai programokról itt olvashat

 

 

                  

               

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/145,M%C5%B1v%C3%A9szet+mindenkinek+%E2%80%93+A+Victoria+%26+Albert+Museum%2C+a+vil%C3%A1g+els%C5%91+iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+m%C3%BAzeuma?type=archive