Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 "Az öltés művészete" című kiállítást az angliai Embroiderers' Guild (Kézimunkázók Céhe) szervezte azzal a céllal, hogy bemutassa az öltés szerepét a kortárs művészetben. Nemzetközi zsűri választotta ki azt az 54 alkotást, amely vándorkiállítás formájában Budapesten az Iparművészeti Múzeumban látható, kiegészítve egy hasonló témájú, magyar művészeket felvonultató anyaggal, melynek címe: "Ahogy a varrócérna kerüli a gombot".

A kísérő kiállítás címe idézet az MR1 - Kossuth Rádió folytatásos meseregényének egyik dalából és ebben az összefüggésben nem a varrás, a hímzés és eszközeik funkcionális használatára utal, hanem arra a hosszú, számos részből álló folyamatra, amely során a különböző öltéstechnikák használata és a varrással való foglalkozás fontos szerephez jutott a kortárs magyar képzőművészet színterén.

A két kiállítás a jelen és a közelmúlt irányainak, jelentős műveinek bemutatására törekszik úgy, hogy mind korábbi, mind napjainkban készült emblematikus és kísérleti jellegű munkákat is bemutat.
A tárlat felidézi az 1999-es Velencei Biennálét is, amely csúcspont abból a szempontból, hogy a magyar pavilon kiállítói közül ketten is hímzéssel, illetve textíliafonal felfejtésével valósították meg elképzeléseiket.

A textíliák készítése és díszítése, mint hagyományosan női tevékenység, elsősorban a "gender" fogalmával leírható társadalmi szerepekhez és ezek változásaihoz kapcsolódik, illetve a munka és a szabadidő viszonyának kérdését veti fel. Rendhagyó művek készülnek viszont azon akciók során, mikor a művészek a varrást, mint segítségnyújtó szolgáltatást értelmezve olyan helyzeteket teremtenek, amelyekben e tevékenység közösségteremtő vonatkozása is megmutatkozik.

Kiállító művészek:

-Benczúr Emese
-Berhidi Mária
-Borsos Róbert
-Csáky Marianne
-Gőbölyös Luca
-Gulyás Gyula
-Háy Ágnes
-HINTS
-Imre Mariann
-Kapala Györgyi
-Kárpáti Tibor
-Lénárd Anna
-Lovas Ilona
-Magyarósi Éva
-Suzanne Nagy
-Rácmolnár Sándor - Hetényi Judit
-Rutkai Bori
-Somogyi Laura
-Szabó Eszter Ágnes
-Szenes Zsuzsa
-Szenteleki Dóra
-Szövényi Anikó
-Tarr Hajnalka
-Vincze Ottó

A nemzetközi kiállítás fő támogatója:
Coats Crafts

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/168,Az+%C3%B6lt%C3%A9s+m%C5%B1v%C3%A9szete+%C3%A9s+%22Ahogy+a+varr%C3%B3c%C3%A9rna+ker%C3%BCli+a+gombot%22?type=archive