Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A 21. században megváltozott a japán design arculata. Noha továbbra is jelen vannak az innovatív tervezők és a merész, új projektek, a többszintű hálózatok létrejöttének köszönhetően átalakulóban van a design; központi és perifériális területek, kis és nagy cégek kapcsolódnak össze. A jelenlegi helyzetre nem pusztán a technológiai haladás a jellemző, hanem mindinkább a modern és hagyományos technikák ötvözése. Korunk japán emberének életét kiemelkedő színvonalú design gazdagítja. Természetesen a formatervezés rendkívül fontos szerepet játszik az energiaiparban és a gazdaságban, de feladata nem merül ki ennyiben. Kulturális jelentősége ennél jóval nagyobb, hiszen híven tükrözi a kortárs japán társadalom dinamizmusát, napjaink általános életkörülményeit és kultúráját. A formatervezés azért képes minderre, mert mindennapi életünkben gyökerező, elsődlegesen emberi tevékenység.
Mi is rejlik a japán formatervezés világának vitalitása mögött? Egyszerre számos tényező is eszünkbe jut. A modern irányzatok egyike ötvözi a hagyományos kézművességet a legújabb technológiákkal, új kapcsolatokat teremtve ezáltal a kézi munka és az ipari termelés között, s egyszersmind megkönnyíti a nagyvárosi központokban zajló design-tevékenység és a távoli régiók kézműves munkája, a japán és a nyugati termékek közötti kölcsönhatás létrejöttét. A környezettudatosságot a technológiai szakértelemmel egyesítve dolgozzák ki a szelektált anyagok új felhasználási módjait. A japán design világában egyre gyakrabban lehetünk tanúi e két ellentétes fogalom összekapcsolódásának, mi több, szimbiózisának. A digitális technológia terjedése mind Japánban, mind világszerte összhangban van az internetes társadalom terjedésével.
Japán egy másik fontos jellemzője a hagyományos Wa szellemiség, vagyis a harmóniára való törekvés, az ellentétes princípiumok párosítása, legyen szó akár értékekről, emberekről vagy álláspontokról, s ezáltal egy magasabb szintű egység létrehozása. A 21. századi Japánban az ellentétes elemeket és egymástól különböző álláspontokat egyesítő, egybeolvasztó Wa szellemiség így az alkotás alapvető feltétele.
Ez a kiállítás közel 160 gondosan megtervezett és válogatott tárgyat mutat be 12 témakör és 6 jellegzetes fogalom köré csoportosítva. Az Iparművészeti Múzeumban magyar nyelvű vezető segíti az eligazodást, és kapható lesz a kiállítás angol-francia nyelvű katalógusa is.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/178,Wa%3A+a+mindennapok+harm%C3%B3ni%C3%A1ja+-+Kort%C3%A1rs+jap%C3%A1n+design?type=archive