Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban új időszaki kiállítás nyílik. A kiállítás a hagyományos japán viseletek és napjaink iparművészeinek kapcsolatát kívánja reflektorfénybe állítani, azzal a szándékkal, hogy a Múzeum japán gyűjteményének kiváló viseleti darabjait (2006-2012 között kiemelt restaurálással megújult 19. századi szamurájpáncélt és női kimonókat), valamint a hozzájuk tartozó viseleti kiegészítőket együtt állítsa ki a kortárs magyar ékszertervezők által készített, japán viseletek inspirálta ékszerekkel, kiegészítőkkel, személyes használati tárgyakkal.

A kiállítás első részében a szamurájok díszviseletét, fegyvereit, és azok díszítményeit mutatjuk be. A Hopp Ferenc Múzeum japán gyűjteményében őrzött, ritkaságértékű szamurájpáncél (Japán, 1820.), a férfi díszpáncélok emblematikus darabjaként kiválóan reprezentálja a japán szamurájok díszöltözékét, amely a férfi díszviseletek további tárgyainak (kardok, tsubák, kardveretek) felvonultatásával érzékelteti a hagyományos japán tárgykultúra látványos és nagy érdeklődésre számot tartó vonulatát.

A kiállítás második részében a férfiak használati tárgyai (övben hordott netsuke-függő nehezékek, inrō dobozkák stb.) láthatók írószertartók és dohánykészletek társaságában.

A harmadik kiállítási egység a hagyományos női viseletek és obi mustrák, valamint a női hajdíszítés jellegzetes eszközeinek bemutatása. Itt kaptak helyet azok a Kiotóban készült mai obi mustrák, melyeket 2011-ben egy nagylelkű japán adományozótól kapott a Múzeum. Az igen változatos anyag remekül példázza a mai japán kézműves ipar hagyományos technikákat még alkalmazó műhelyeinek működését.

A kiállítás negyedik egysége a gyerekek világát eleveníti meg, olyan darabok láthatók, melyek hagyományosan a gyerekekhez, a gyermeki léthez és annak vonatkozó ünnepeihez kapcsolódnak (pl. Kisfiúk Napjának jellegzetes gyermek szamurájpáncélja, vagy a Babaünnephez tartozó kimonót viselő baba). Ezeken a tárgyakon keresztül a gyermek és fiatal korosztály – a felnőtt viseletek, kiegészítők, és egyéb tartozékok mellett – betekintést nyerhet a hagyományos japán gyermekvilágba is, megteremtve annak a lehetőségét, hogy párhuzamot vonjon az őt magát körülvevő, és egy távoli világ tárgyai között.

Mind a négy tematikai egységhez hozzárendelve láthatók a kiállításban magyar iparművészek által készített ékszerek és személyes használati tárgyak, viseleti kiegészítők, melyeket a japán öltözetek és kellékeik inspiráltak. A mai kor művészei a japán öltözködés hagyományos darabjaiból, azok anyaghasználatából, formavilágából, készítés-technikájából, mintarendjéből, színvilágából meríthettek ihletet. Több mint négyszáz kiállított tárgy egymás mellett mutatja be a hagyományos japán művészetet, és a mai magyar iparművészek által értelmezett, japán művészet által ihletett, a mai kor emberének készített tárgyakat.

A gazdag szimbólumrendszerrel rendelkező hagyományos japán műtárgyak és az azok által inspirált, új értelmezési lehetőségeknek teret adó magyar iparművészeti munkák bemutatásához – a gyermek és felnőtt korosztály számára egyaránt igénybe vehető – komplex közönségkapcsolati program nyújt segítséget a kiállítás időtartama alatt. A kiállítási koncepció tükrében múzeumpedagógiai és múzeumandragógiai programjaink kiindulási pontja mindig a hagyományos japán tárgy, mely kortárs közegbe helyezve a hagyományos funkció megtartása mellett vagy annak elhagyásával új, a hagyományostól eltérő anyagtársítások köntösében jelenik meg. A programok minden korosztály számára kivitelezhetőek és lehetőséget adnak a személyes érdeklődés felkeltésére, a témában való elmélyülésre.

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/239,Szamur%C3%A1jok+%C3%A9s+g%C3%A9s%C3%A1k+-+Hagyom%C3%A1nyos+jap%C3%A1n+viselet+%C3%A9s+kort%C3%A1rs+magyar+%C3%A9kszerek+a+Hopp+Ferenc+Kelet-%C3%A1zsiai+M%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeumban