Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A kiállításon a világ egyik legfontosabb designmúzeuma, a milánói Triennale Design Museum mutatja be gyűjteményének válogatott darabjait. A Maestri tárlat a Triennale állandó kiállításából válogatott design-klasszikusokat vonultat fel – olyan tárgyakat, melyek többsége még soha nem volt látható hazánkban. A kiállítás huszonegy legendás olasz designer munkásságát kíséreli meg összefoglalni olyan darabokon keresztül, melyek megalkotásuk óta tervezőik névjegyévé, kultikus és vágyott tárgyakká, egyszersmind az olasz design jelképeivé is váltak. A Gio Ponti által tervezett Superleggera szék, Achillle és Pier Giacomo Castiglioni Arco lámpája és Ettore Sottsass Valentine írógépe – melyek mind egy korszak emblémáivá váltak – csak néhány darab a mintegy száz kiállított tárgy közül. A kiállításhoz október 5-én tárlatvezetés és más programok kapcsolódnak.

A kurátor bevezetője:

Volt idő, amikor a dolgoknak nem volt nyilvánvaló alkotójuk. Egyszerűen nem lehetett tudni, ki találta ki, tervezte és építette meg őket. Nem is sejtettük, kinek köszönhetjük azokat a tárgyakat, amelyeket minden nap használtunk. Egy szék egyszerűen egy szék volt, semmi több.

A 20. századi design ezt az előítéletet kísérelte meg szétzúzni azáltal, hogy alkotójuk megjelölésével identitást kívánt adni a leghétköznapibb tárgyaknak is.

Az intellektuális ismeret és a mesterségbeli tudás határán egyensúlyozó design – mely sokáig olyan, egymástól túl távoli szakterületek között kísérelt meg közös nyelvként működni, mint a tervezés, a gyártás, az értékesítés és a felhasználás – ebben az időszakban az olasz társadalom és a modernitás legkifinomultabb metszéspontját hozta létre.

Ezen a kiállításon az olasz design történetének utóbbi ötven évét kíséreljük meg bemutatni, mégpedig a korszakot meghatározó tervezők és munkáik bemutatásán keresztül. A 21 Maestro munkásságát öt-öt emblematikus alkotás segítségével, kronológikus sorrendben mutatja be a kiállítás, végigvezetve ezáltal a látogatót a design szavakból és dolgokból, tárgyakból és koncepciókból, innovatív prototípusokból és újszerű vizuális nyelvezettel megalkotott tárgyakból álló történetén.

A kiállítás felépítése nemcsak azt teszi lehetővé teszi a látogató számára, hogy a konkrét tárgyak és az azokat létrehozó eszmék, gondolatok mentén haladjon, hanem módot kínál arra is, hogy megismerje az egyes alkotók és alkotások közötti sajátos viszonyrendszert. Ezt segítik elő a szándékoltan az egységek felezőpontján megtekinthető videók is, amelyekben a tervezők egyedi megközelítésükről, a tárgyaikhoz fűződő viszonyaikról beszélnek.

Természetesen nem kaphatott helyet ebben a kiállításban az olasz design összes fontos szereplője. De szerepelnek benne mindazok, akiket túlzás nélkül Maestri-nek nevezhetünk – mégpedig nem azért, mert iskolákat alapítottak vagy mert hallgatókat oktattak neves iskolákban, hanem mert a maga módján mindegyikük olyan újszerű gondolkodásmóddal dolgozott, mely más tervezők által továbbfejlesztve a társadalom folyamatos fejlődésének elősegítőjévé vált.

Silvana Annicchiarico, a Triennale Desgin Museum igazgatója

A kiállításon bemutatott művészek:

Franco Albini
Az egyensúly dinamikája

Gae Aulenti
Egyenes és görbe vonalak

Mario Bellini
A csontváz és a bőr

Cini Boeri
Meghívó pihenőre

Anna Castelli Ferrieri
A racionalitás etikája

Achille & Pier Giacomo Castiglioni
Az alkotás szabályai

Antonio Citterio
A funkcionalitás esztétikája

Joe Colombo
Ellen-dizájn mint elképzelni a lehetségest

Michele De Lucchi
Az ellentmondás szükségessége

Vico Magistretti
Újratervezés és variációk

Angelo Mangiarotti
Modul és párosítás

Enzo Mari
Sorozatgyártás, mint a demokrácia egy formája

Alberto Meda & Paolo Rizzatto
A láthatatlan technológia

Alessandro Mendini
A mindennapi élet dramatizálása

Bruno Munari
A képzelet ereje

Gaetano Pesce
Személyre szabott tömeggyártás

Gio Ponti
A könnyedség feltalálása

Aldo Rossi
Az analógia gonosz szelleme

Denis Santachiara
Ámulat és teljesítmény között

Ettore Sottsass
A tárgyak medializációja

Marco Zanuso & Richard Sapper
A változás kultúrája


A Design Hét Budapest kiemelt programja.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/245,Maestri+-+Az+olasz+design+mesterei?type=upcoming