Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

SZUBJEKTÍV

Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban

A múzeum legtöbbünk számára a kiállítást jelenti, holott valójában jóval árnyaltabb és sokszínűbb szakmai munkát képvisel. A Várkert Bazárban megvalósuló tárlat az Iparművészeti Múzeum mindennapi működésébe enged betekintést.

Többek között olyan kérdésekre ad választ, hogy mivel foglalkoznak a muzeológusok, milyen szaktudásra van még szükség egy múzeumban… Mi kerül egy gyűjteménybe? Mennyi ideig tart a restaurálás és egy kiállítás előkészítése? Végül miért nem lehet megérinteni, kipróbálni vagy éppen felpróbálni a műtárgyakat?

A Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban című kiállítás a jelenleg rekonstrukció miatt zárva tartó Iparművészeti Múzeum színfalak mögött zajló aktív munkáját mutatja be az ezredforduló óta bekerült és az utóbbi két évtizedben restaurált műtárgyakon keresztül.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum és a Várkert Bazár együttműködésében valósult meg. A kiállított műtárgyak az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből valók.
 

Installáció: KIÁLL Kft.
Az installáció tervezésében közreműködött: Narmer Építészeti Stúdió
Grafikai tervezés és nyomdai kivitelezés: AB OVO Stúdió
Digitális installációk: XORXOR

2019. július 12 ‒ 2020. január 31.
Helyszín: Várkert Bazár – Testőrpalota 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.
Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között, hétfőnként zárva
www.varkertbazar.hu

Facebook esemény

      

Az Iparművészeti Múzeum fenntartója az Emberi Erőforrások Minisztériuma


 

Aktuális programok:

Finisszázs - Szubjektív: Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei
Időpont: 2020. január 26. 15.00-20.00

15:00-18:00 ROMANI DESIGN workshop
Jegyek: http://bit.ly/Szubjektív-Romani-workshop
A ROMANI DESIGN tervezői, Varga Erika és Varga Helena rendhagyó kiállításbúcsúztató workshoppal készülnek. A foglalkozáson a résztvevők a roma viseleti kultúrát jellemző motívumok felhasználásával készíthetik el az egyedileg fonott, bőr és réz ROMANI ékszereket, valamint saját ruhaterveket készíthetnek magyar és roma motívumokkal.

18:30 Tárlatvezetés
Jegyek: http://bit.ly/Szubjektív-finisszázs-tárlatvezetés
Topor Tünde és Winkler Nóra az Artmagazin legendás párosának szubjektív tárlatvezetésével köszönünk el a kiállítástól.

Korábbi programok:

Kalandra fel! Utazás az iparművészeti tárgyak világában – Múzeumpedagógiai foglalkozás 10-14 éveseknek
Időpont: december 7., 14., január 11., 25. szombat, 11.00–12.30
Engedjük szabadjára fantáziánkat, és induljunk képzeletbeli utazásra a művészet világában. Az álombőröndbe olyan kiállított tárgyak kerülnek, amelyeket magukkal vinnének a gyerekek a Kérdések-, Vidámság- és a Csoda-országba. A program fejleszti és inspirálja a gyerekek kommunikációs és vizuális készségét.
Jegyet vásárolok

Szubjektív karácsonyi workshop a Romani Design-nal
Időpont: december 8. vasárnap, 10.00–18.00

A Romani Design karácsonyi workshopján a résztvevők megismerkedhetnek a roma karácsonyi szokásokkal, a hagyományoknak megfelelő karácsonyi jókívánságokkal. Emellett a roma viseleti kultúrát jellemző motívumok felhasználásával készíthetik el az ünnepi kézműves ajándékokat, egyedileg fonott, Romani fülbevalót, karácsonyfadíszeket, karácsonyi angyalkákat.
Jegyet vásárolok

Szubjektív szakmai tárlatvezetés
Időpont: december 12. csütörtök, 17.00–18.30

Az Iparművészeti Múzeum újszerzeményi kiállításában tart vezetést Terdik Szilveszter, az Ötvösgyűjtemény munkatársa. A vezetés lehetőséget kínál arra, hogy a különböző korszakokból származó, változatos technikákkal készült műtárgyak segítségével a régi és új lehetséges párbeszédét, a múzeumi gyűjtés szempontjait és fontosságát gondoljuk végig, számítva a látogatók inspiratív kérdéseire is.
Jegyet vásárolok

Rubik és Poliuniverzum workshop
Időpont: december 15. vasárnap, 10.00

A Szubjektív kiállítás bemutatja a magyar design világhírű alkotását, egy első szériás Rubik-kockát, magyar bajnok versenyzőnktől pedig a megoldáshoz szükséges lépéseket is elleshetik. A kiállítás másik különlegessége a Poliuniverzum nem csupán művészi játék, logikai, filozófiai, feladatok lehetséges tárháza, hanem közös élmények forrása, az örömteli alkotás eszköze.
Jegyet vásárolok

Szubjektív szakmai tárlatvezetés
Időpont: 2020. január 16 csütörtök, 17.00–18.30

A januári vezetés során a kiállított textíliákról és a hozzájuk kapcsolódó történetekről Semsey Réka Az Iparművészeti Múzeum művészettörténésze, a Textil- és Viseletgyűjtemény kurátora mesél.
Jegyet vásárolok

2019. október 26. szombat, 16.00-17.00
Balla Gabriella művészettörténész, a Kerámia- és üveggyűjtemény munkatársa: Lotharingiai Ferenctől Yoko Onoig - Objektív - részrehajlás és elfogultság nélkül
Egy múzeumi gyűjtemény gyarapításának legfontosabb törekvése, hogy érvényesítse azt a pártatlan, részrehajlás és elfogultság nélküli érték- és szempontrendszert, amely a személyes érzelmeket, véleményeket elkerülve alakítja a jelen és a jövő számára megőrzendő alkotások kollekcióját. Az előadó a kiállításon látható kerámia- és üvegtárgyak olyan kimagasló értékeire hívja fel a figyelmet, amelyek az alkotások múzeumi gyűjteménybe kerülését indokolták. A 18. századi barokk fajanszoktól a 21. századi kortárs alkotásokig kerülnek górcső alá a kiállított tárgyak.
További részletek

2019. november 8. péntek, 17.00-18.00
Múzeumi kulisszatitkok, avagy hogyan működik egy múzeum?

Mivel foglalkozik a muzeológus, a gyűjteménykezelő, a restaurátor és a kurátor? Hogyan készül egy kiállítás? Mit csinálnak a múzeum munkatársai, ha a múzeumépület rekonstrukció miatt zárva van? A felsorolt kérdéseket az Iparművészeti Múzeum munkatársai válaszolják meg.

Meghívott beszélgetőpartnerek az Iparművészeti Múzeumból:

  • Prékopa Ágnes PhD művészettörténész, a Szubjektív c. kiállítás munkatársa
  • Horváth Hilda PhD, Adattár főosztályvezetője
  • Orosz Péter, Műtárgyvédelmi Főosztály vezetője, főrestaurátor
  • Darabos Edit papír-bőr restaurátor művész, főrestaurátor
  • Vermes Zoltán, kommunikációs és közönségszolgálati főosztályvezető
  • Moderátor: Topor Tünde

További részletek

2019. november 10. vasárnap, 10.00-18.00
Játszik a család - „Szubjektív" társasjáték nap családoknak

A játék élmény! Várjuk a családokat a modern társasjátékok asztalánál a Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban kiállítás kísérőprogramján.
További részletek

2019. november 16. és 30. szombat, 11.00-12.30
Kalandra fel! Utazás az iparművészeti tárgyak világában - Múzeumpedagógiai foglalkozás 10-14 éveseknek

Engedjük szabadjára fantáziánkat, és induljunk képzeletbeli utazásra a művészet világában. Az álombőröndbe olyan kiállított tárgyak kerülnek, amelyeket magunkkal vinnének a gyerekek a Kérdések-, Vidámság- és a Csoda-országba. A program fejleszti és inspirálja a gyerekek kommunikációs és vizuális készségét.
A program ingyenes, regisztrációhoz kötött! A kísérők 30% kedvezménnyel látogathatják a kiállítást.
További részletek

2019. november 21. csütörtök, 17.00-18.00
Horányi Éva főmuzeológus : "Szubjektív" szubjektíven

A Szubjektív című kiállításában tartandó következő tematikus tárlatvezetésünk ezúttal a bútorokra fókuszál. Horányi Éva főmuzeológus a kiállított tárgyakon keresztül mutatja be az Iparművészeti Múzeum több mint 5000 darabot számláló Bútorgyűjteményét, az abban zajló muzeológusi és restaurátori munkát, a gyűjteményfejlesztés szempontjait és lehetőségeit.
További részletek


 

strong

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/513,SZUBJEKT%C3%8DV+?type=archive