Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

SZUBJEKTÍV

Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban

A múzeum legtöbbünk számára a kiállítást jelenti, holott valójában jóval árnyaltabb és sokszínűbb szakmai munkát képvisel. A Várkert Bazárban megvalósuló tárlat az Iparművészeti Múzeum mindennapi működésébe enged betekintést.

Többek között olyan kérdésekre ad választ, hogy mivel foglalkoznak a muzeológusok, milyen szaktudásra van még szükség egy múzeumban… Mi kerül egy gyűjteménybe? Mennyi ideig tart a restaurálás és egy kiállítás előkészítése? Végül miért nem lehet megérinteni, kipróbálni vagy éppen felpróbálni a műtárgyakat?

A Szubjektív – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban című kiállítás a jelenleg rekonstrukció miatt zárva tartó Iparművészeti Múzeum színfalak mögött zajló aktív munkáját mutatja be az ezredforduló óta bekerült és az utóbbi két évtizedben restaurált műtárgyakon keresztül.

A kiállítás az Iparművészeti Múzeum és a Várkert Bazár együttműködésében valósult meg. A kiállított műtárgyak az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből valók.
 

Installáció: KIÁLL Kft.
Az installáció tervezésében közreműködött: Narmer Építészeti Stúdió
Grafikai tervezés és nyomdai kivitelezés: AB OVO Stúdió
Digitális installációk: XORXOR

2019. július 12 ‒ 2020. január 31.
Helyszín: Várkert Bazár – Testőrpalota 1013 Budapest, Ybl Miklós tér 2.
Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között, hétfőnként zárva
www.varkertbazar.hu

Facebook esemény

      

Az Iparművészeti Múzeum fenntartója az Emberi Erőforrások Minisztériuma


 

Programok:

2019. október 26. szombat, 16.00-17.00
Balla Gabriella művészettörténész, a Kerámia- és üveggyűjtemény munkatársa: Lotharingiai Ferenctől Yoko Onoig - Objektív - részrehajlás és elfogultság nélkül
Egy múzeumi gyűjtemény gyarapításának legfontosabb törekvése, hogy érvényesítse azt a pártatlan, részrehajlás és elfogultság nélküli érték- és szempontrendszert, amely a személyes érzelmeket, véleményeket elkerülve alakítja a jelen és a jövő számára megőrzendő alkotások kollekcióját. Az előadó a kiállításon látható kerámia- és üvegtárgyak olyan kimagasló értékeire hívja fel a figyelmet, amelyek az alkotások múzeumi gyűjteménybe kerülését indokolták. A 18. századi barokk fajanszoktól a 21. századi kortárs alkotásokig kerülnek górcső alá a kiállított tárgyak.

További részletek

2019. november 8. péntek, 17.00-18.00
Múzeumi kulisszatitkok, avagy hogyan működik egy múzeum?

Mivel foglalkozik a muzeológus, a gyűjteménykezelő, a restaurátor és a kurátor? Hogyan készül egy kiállítás? Mit csinálnak a múzeum munkatársai, ha a múzeumépület rekonstrukció miatt zárva van? A felsorolt kérdéseket az Iparművészeti Múzeum munkatársai válaszolják meg.

Meghívott beszélgetőpartnerek az Iparművészeti Múzeumból:

  • Prékopa Ágnes PhD művészettörténész, a Szubjektív c. kiállítás munkatársa
  • Horváth Hilda PhD, Adattár főosztályvezetője
  • Orosz Péter, Műtárgyvédelmi Főosztály vezetője, főrestaurátor
  • Darabos Edit papír-bőr restaurátor művész, főrestaurátor

További részletek

2019. november 16. szombat, 11.00-12.30
Kalandra fel! Utazás az iparművészeti tárgyak világában - Múzeumpedagógiai foglalkozás 10-14 éveseknek

Engedjük szabadjára fantáziánkat, és induljunk képzeletbeli utazásra a művészet világában. Az álombőröndbe olyan kiállított tárgyak kerülnek, amelyeket magunkkal vinnének a gyerekek a Kérdések-, Vidámság- és a Csoda-országba. A program fejleszti és inspirálja a gyerekek kommunikációs és vizuális készségét.
A program ingyenes, regisztrációhoz kötött! A kísérők 30% kedvezménnyel látogathatják a kiállítást.

További részletek

2019. november 21. csütörtök, 17.00-18.00
Horányi Éva főmuzeológus : "Szubjektív" szubjektíven

A Szubjektív című kiállításában tartandó következő tematikus tárlatvezetésünk ezúttal a bútorokra fókuszál. Horányi Éva főmuzeológus a kiállított tárgyakon keresztül mutatja be az Iparművészeti Múzeum több mint 5000 darabot számláló Bútorgyűjteményét, az abban zajló muzeológusi és restaurátori munkát, a gyűjteményfejlesztés szempontjait és lehetőségeit.

További részletek

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/513,SZUBJEKT%C3%8DV+?type=temporary