Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Körforgásban: Fazekas Valéria
2019. szeptember 27 – 2020. január 5.

Körforgásban

A Körforgásban című kiállítás-sorozatot az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Főosztálya indította útjára.

A múzeum Üllői úti főépületének rekonstrukciója idején különösen fontos, hogy mozgásban tartsuk a gyűjteményt. A Körforgásban című sorozat keretében arra kérünk kortárs dizájnereket, hogy miután megismerkedtek a múzeum nemzetközi színtéren is páratlanul gazdag gyűjteményével, válasszanak ki egy tárgyat, tárgycsoportot, ami munkájukat inspirálja, és azokra reflektálva hozzanak létre saját dizájnt. A múzeumi gyűjtemény inspirációjára megszületett dizájn maga is a gyűjtemény részévé válik, mely további kiállítási relációkra nyújt lehetőséget.

A sorozatot 2018-ban az Artista Stúdió kiállításával indítottuk útjára, melynek eredményeként három egyedi öltözékkel és ehhez tervezett kiegészítőkkel bővült a múzeum gyűjteménye. A sorozat második kiállítója Maria Jeglińska lengyel dizájner volt, aki egy 1969-ben Mikó Sándor által tervezett karosszéket választott inspirációs forrásként, és ebből ihletet nyerve mobil falakat tervezett.

Harmadik meghívottunk Fazekas Valéria kalap dizájner, aki két díszedényt választott ki a gyűjteményből, melyek több tucat kalap elkészítésére inspirálták.

Fazekas Valéria

1987-ben szerzett diplomát a Magyar Iparművészeti Főiskolán, ahol Szilvitzky Margit volt a mestere. A dizájn és képzőművészet határán mozgó kalapjaira egyaránt jellemző a viselésükből adódó folyamatos változtathatóság, az anyag és forma játékossága, valamint a térbeli dimenziók közötti léptékváltás egyensúlya. Alkotásai az organikus, légiesen alakítható, univerzális formáktól a plasztikusabb, szoborszerű, képzőművészeti objektekig terjednek. A kalapok különlegessége, hogy viselőjük személyiségét is képesek megváltoztatni aszerint, hogy miként rögzítik őket a testen.
Fazekas Valéria kalapjai rendszeresen szerepelnek nemzetközi és hazai kiállításokon.

Kurátorok: Horváth Judit PhD, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Főosztályának vezetője
Társkurátorok: Farkasdy Melinda és Komporday Rita, Kortárs Dizájn Főosztály, Iparművészeti Múzeum

Programok

2019. 10. 3. csütörtök, 18:00-19:30
Építészet és kalap
Hogy függ össze építészet és kalap? Milyen kérdések merülhetnek fel, melyek mindkét dizájnra vonatkoztathatók? Hogy jelenik meg a kalap mint szimbólum egy építész számára. Van-e olyan épület, melyet kalap inspirált, és viszont?
Az Iparművészeti Múzeum főigazgatója, Cselovszki Zoltán építész és a Ráth György-villa állandó kiállításának belsőépítészeti tervezője, Somlai Tibor beszélget Fazekas Valériával építészet és kalap kapcsolatáról.

A beszélgetés résztvevői: Fazekas Valéria dizájner, Somlai Tibor belsőépítész, Cselovszki Zoltán, az IMM főigazgatója, építész
A beszélgetést vezeti: Horváth Judit PhD, a Kortárs Dizájn Főosztály vezetője
Ingyenes program, a regisztrációért kattintson ide

2019. 10. 10. csütörtök, 18:00-19:30
Fraktálelmélet és dimenzióváltások, avagy technikák és alapanyagok a kalapkészítésben
A kiállításához kapcsolódó program a kalapkészítés olyan részleteibe nyújt bepillantást, ami még a szakmabeliek számára is okozhat meglepetéseket. A beszélgetésen igyekszünk feltárni, hogy különböző korokban, földrajzi helyeken milyen technikákat és anyagokat használtak kalapkészítésre. Vajon van-e speciálisan magyar, akár Budapesthez kötődő technika, alapanyag? Amellett, hogy szó lesz a kalapgyártás ipari oldaláról is, kifaggatjuk a művészt, van-e saját fejlesztése. A kurátor Fazekas Valériával beszélget.

A beszélgetést vezeti: Horváth Judit PhD, a Kortárs Dizájn Főosztály vezetője
Ingyenes program, a regisztrációért kattintson ide

2019. 11. 14. csütörtök, 18.00–19.30
A modern nő és a kalap
A beszélgetés során elsősorban azt járjuk körül, hogy a korszellem hogy jelenik meg a kalapviselési és nem viselési szokásokban. Mit szimbolizál a kalap? Hogy hat a személyiségre, megváltoztatja-e viselőjét? Milyen eseményhez milyen kalapot hordunk? Mi a kalap funkciója és mennyiben függ össze a dizájn a praktikummal. Beilleszthető-e a kalap a mai hétköznapokba? Jakab Julit többek között arról kérdezzük, mennyire merült el a kalapok világában a Napszállta című film előkészületei során.

A beszélgetés résztvevői: Fazekas Valéria dizájner, Jakab Juli színész, a Napszállta című film főszereplője
A beszélgetést vezeti: Horváth Judit PhD, a Kortárs Dizájn Főosztály vezetője
Jegyvásárlás

2019. 12. 12. csütörtök, 17.00-18.00
Kurátori tárlatvezetés
Jegyvásárlás

 

A rendezvények látogatói elfogadják, hogy a rendezvény ideje alatt róluk kép- és/vagy hanganyagok készülhetnek promóciós és projektadminisztrációs célból. A rendezvények látogatói tudomásul veszik és elfogadják, hogy a rendezvényen történő részvétellel hozzájárulnak ahhoz, hogy a kép- és hangfelvétellel és a rendezvényen történt részvétellel nyert személyes adatokat a Adatkezelési tájékoztatóban megjelölt célból és feltételekkel az Iparművészeti Múzeum kezelje. A rendezvények látogatói tudomásul veszik, hogy a kép- és hangfelvétel készítése miatt az Iparművészeti Múzeummal szemben kártérítési igény nem nyújtható be.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/518,K%C3%B6rforg%C3%A1sban%3A+Fazekas+Val%C3%A9ria+?type=temporary