Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az adományozóknak köszönhetően gyakran felbecsülhetetlen értékű darabok, akár egész műtárgyegyüttesek kerülhettek az Iparművészeti Múzeumba. Bácsi Magda távol-keleti gyűjteménye is ilyen kivételes anyag, amelyből július 17-én nyílik kiállítás a győri Magyar Ispitában.

A 90-es évek elején Svédországból hazaköltözött hegedűművész az elmúlt évtizedben több mint háromszáz műtárgyat ajándékozott az Iparművészeti Múzeumnak, amely ma már az ötvös-, a textil- és legfőként a kerámiagyűjteményt gazdagítja. Ennek része az a kétszáznál is több darabos, főként hajóroncsokból felhozott keleti kerámiát és porcelánt tartalmazó műtárgyegyüttes, amelyet 2011-ben adományozott az intézménynek.

A kvalitásában és mennyiségében egyaránt kivételes darabok között olyan ragyogó szépségű porcelánok vannak, amelyek Erős Ágost (1670-1733) szász választófejedelem gyűjteményéből valók. (Ő volt a korszak mondhatni legjelentősebb porcelángyűjtője, aki megalapozta a drezdai királyi palotában látható kollekciót.)

A világháború után a Drezdából elhurcolt műtárgyak nemzetközi aukciókon jelentek meg újra, ahol ezeket Bácsi Magda vásárolta meg. A távol-keleti gyűjtése mintegy öt évezred kerámiaművészetét reprezentálja; legkiemelkedőbb darabjai között vannak különleges figurális sírkerámiák, állat formájú használati tárgyak, valamint porcelánok, amelyek egy része búvárrégészek jóvoltából került felszínre és híres, pontosan datálható hajórakományok elsüllyedt, drága kincsei.

A július 17-én nyíló kiállítás – az azóta gyűjtött képző- és iparművészeti alkotásokkal kiegészülve – az évezredes hagyományokkal rendelkező orientális kerámiaművészetet mutatja be a 10. századtól egészen a 19. századig a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumhoz tartozó műemléképületben, a Magyar Ispitában.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/598,A+gy%C5%B1jt%C5%91+kincsei