Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Egy fantasztikus alkotópáros – Kaesz Gyula és Lukáts Kató – több mint négy évtizednyi közös életének tereit, tárgyait láthatják az érdeklődők május 15-től az Iparművészeti Múzeum, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ együttműködésében a Walter Rózsi-villában nyíló tárlaton. A Kaesz otthonok 1925-1960 című kiállításon betekinthetünk a hazai bútortervezés változásaiba az 1920-as évek art deco darabjaitól az 1930-1940-es évek mérsékelt modernizmusáig.

A tárlat Kaesz Gyula (1897–1967) belsőépítész, bútortervező és felesége, Lukáts Kató (1900–1990) grafikusművész hat otthonának és egy nyaralójának berendezését mutatja be az 1936-ban épült modern villa egyes szobáiban. A kiállítás kurátora Horányi Éva, az Iparművészeti Múzeum bútorgyűjteményének főmuzeológusa, aki több éve foglalkozik a két, szorosan összefüggő életmű kutatásával.


A bútorok, textilminták és csomagolástervek segítségével a magyar bútortervezés és grafika kimagasló művészeinek kreativitása, napjainkat is meghatározó vizuális hatása szintén megelevenedik, és megismerhetjük a harmincas évek modernista otthonait. Kaesz Gyula belsőépítészi és bútortervezői tevékenysége mellett publicistaként és az Iparművészeti Főiskola oktatójaként központi alakja volt a 20. század iparművészetének. Számos remek belsőépítészeti és ipari formatervezőt indított el a pályán. Feleségét, Lukáts Katót az alkalmazott grafika területének egyik meghatározó alkotójaként tartjuk szám. Nevéhez fűződnek az 1930-as évek kimagasló reklámgrafikai munkái (pl.: Stühmer-termékek csomagolása), míg a háború utáni időszakból mesekönyv- és tankönyv-illusztrációi ismertek (Ablak-Zsiráf, Mesebolt, Zengő ABC).


A kiállítás apropóját a MÉM MDK által 2023 tavaszán megvásárolt Petőfi téri lakásuk csaknem teljes berendezése adja, amelynek jelentős részét maga Kaesz Gyula tervezte. Az intézmény munkatársai a 20. századi magyar lakásművészet kiemelkedő értékeként számontartott otthon eredeti állapotát is megörökítették. Az erről készült fotók a kiállítás szerves részét képezik, és a tárgyakkal együtt tárják elénk a Kaesz-Lukáts házaspár életterét. Azt a színpompás világot idézi meg, amelyben egykor a vendégeket is fogadhatták, és amelyet a korszakban készült fekete-fehér fotók nem tudtak rögzíteni.

A tárlat gerincét a MÉM MDK közelmúltban megvásárolt bútorai és a korábban a múzeum gyűjteményébe került tervrajzok és fotók képezik. További műtárgyak érkeznek több jelentős intézményből a tervezői életművek minél teljesebb bemutatására. Az Iparművészeti Múzeumból bútorok, dísztárgyak és kisnyomtatványok, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből pedig a házaspár első közös lakásába tervezett különleges art deco hálószobabútor-garnitúra. Igazán kivételes, a pár életét dokumentáló és eddig még nem látható felvételeket a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumból kölcsönözte. A HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézetének Adattárából Kaesz-bútortervek és szentendrei nyaralójuk tervei jönnek.
A kiállítást az Iparművészeti Múzeum gondozásában megjelenő, gazdagon illusztrált, magyar-angol nyelvű katalógus kíséri. Júniusban és augusztusban nyári táborok, szeptembertől pedig múzeumpedagógiai programok és szakmai beszélgetések segítségével kerülhetnek közelebb a látogatók a házaspár művészetéhez.


A VII. kerületi Bajza utca 10. alatt álló villa és a kiállítás 2024. május 15-től szerdától vasárnapig 10-18 óra között látogatható.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view/767,Kaesz+otthonok+1925-1960?type=temporary&style=accessible