Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A Moholy-Nagy László Formatervezési és a Kozma Lajos Iparművészeti Ösztöndíjasok 2009. évi beszámoló kiállítása

A formatervezés, a design kitüntetett szerepet tölt be mindennapjainkban. A tetszetős forma, a párját ritkító műszaki tartalom azonban csak akkor hasznosulhat társadalmi szinten is, ha a felhasználó igényei, a gyártó üzleti érdekei és az alkotó elképzelései egybecsengenek, és a tervek valóban piacképes termékké válnak.

A beszámoló válogatáson látható munkákban a korábbi éveknél is hangsúlyosabban jut érvényre a komplex gondolkodás. A fiatal designerek munkájuk során érzékelhetően egy-egy szűkebb terület alapos megismerésére törekednek, s céljuk egy ahhoz szorosan kapcsolódó speciális termék megvalósítása. Ebbe a csoportba tartoznak Dévay Zsófia „BabyCab” névre keresztelt, csecsemők hordozására kifejlesztett öltözékei vagy Nagy Krisztina vak és látó gyermekek számára egyaránt közösségi élményt kínáló, készségfejlesztő „Határok nélkül” játékcsaládja. Szintén jellemző a megváltozott életvezetési szokásokra reflektáló, rugalmas látásmód, amelynek eredményeképpen olyan tárgyak születnek, amelyeknél a multifunkcionalitás és a variálhatóság kiemelt fontossággal bír. Remek példája ennek a tervezői attitűdnek Juhos Lehel otthoni munkát segítő, többfunkciós „Home Work” bútorcsaládja, illetve Magony Zsuzsanna városi nomádoknak készülő, átalakítható öltözékkollekciója.

Az ösztöndíjasok közül négyen különféle gyártó cégek témajavaslatai alapján dolgoznak, így munkájuk során nem csupán komoly gyártástechnológiai ismeretanyagra tesznek szert, hanem jelentős segítséget kapnak az adott termék későbbi piacra vitelében is. A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. közreműködésével tevékenykedik Buzás Andrea, aki „A Magyar Királyné Vizének Reinkarnációja” címmel új illatszercsalád grafikai és csomagolási arculattervét készíti, valamint Becker Judit, aki egy kétszemélyes fürdőszobai szettet tervez a test- és lélekápolás jegyében. Szász Boglárka Rita az Alu Style Kft. állványrendszerének felhasználásával üzletberendezést, míg Vajta Mónika a Multinetwork Kft. részvételével utólag szerelhető radiátorburkolatokat fejleszt ki.

A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat 1989-ben hívták életre azzal a céllal, hogy pályakezdő designereket segítsenek karrierjük elindulásában, tehetségük kibontakoztatásában. Az ösztöndíj tehát elősegíti a hazai formakultúra fejlődését és elterjedését, támogatja az önálló alkotói munkát folytató fiatal formatervezők szakmai fejlődését, lehetőséget biztosít részükre egy saját kezdeményezésű, innovációs program kidolgozására.

A Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj – az Oktatási és Kulturális Minisztérium segítségével – a pályakezdő iparművészek szakmai támogatását tűzte ki célul.

A kiállítás 2010. február 5 – március 20. között látogatható.
Helyszín: földszinti galéria

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/exhibits/view?id=9