Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Múzeumpedagógia

MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK ÓVODÁSOKNAK ÉS ISKOLÁSOKNAK

Az óvodás és iskolás csoportok számára meghirdetett foglakozások tematikus jellegűek, a kiállítótérben, illetve a múzeumpedagógiai műhelyben zajlanak.

Időpont: kedd-péntek 10.00-17.00
Belépőjegy: 800 Ft/fő (kézműves nélkül), 1300Ft/fő (kézművessel), pedagógusoknak ingyenes
Jelentkezés és információ: e-mail küldés; 70-902-10-64
A programokra előzetes írásos regisztráció szükséges!

Óvodásoknak és kisiskolásoknak

  • Aki nem hiszi, járjon utána! Mese a Bóbiskolónál: Vót eccő egy királ…

Vót eccő egy királ…” olvasható egy szecessziós magyar asztalkán, de hogy mi történt e királlyal, csak az tudhatja meg, aki ellátogat a Ráth-villába. Óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlott foglalkozásunkon annak eredünk a nyomába, hogy mi mindent rejthet egy mesebeli bútor, segíthet-e egy villanylámpán megjelenő táncos tündér, egy varázslatos virág vagy az ég madarai a bajba jutott királyon. Közben a legkisebbek is megismerik a szecesszió képi-formai és anyagbeli gazdagságát, sokszínűségét.

Általános iskolásoknak és középiskolásoknak

  • Stílusos időutazás a századfordulón

Időutazós kaland a századfordulón, mely során három főhősünket egy ismeretlen világ ragadja magával. A három magának való kamasznak össze kell fognia, ha vissza akarnak kerülni a jelenbe. Mindeközben megismerkednek a szecesszióval egy képzeletbeli bécsi zenész, egy angol építész és egy elvarázsolt francia költőnő alakján keresztül. Hogy miként alakul a történet, csak rajtatok múlik!

  • Illemtanóra egy századfordulós villában

Játsszunk el a gondolattal, hogy milyen lehetett egy vendégség száz évvel ezelőtt! Miként illett viselkedni akkoriban és most? Milyen volt vendéglátónk otthona, hogyan zajlott egy ebéd, és milyen tárgyakkal vették körül magukat? Próbájuk ki magunkat benne!

  • GyűjtőbaRáth

Jártál már híres műgyűjtőnél? Tudod minek milyen értéke van? Vajon hogyan kell licitálni és milyen szabályok, rejtett titkok mentén zajlik egy aukció? Ha nem, akkor itt az ideje, hogy ellátogass a Ráth-villába! Az aukciós játék keretében nem csak különböző személyek nézőpontjából kutathatod fel a híres Zsolnay kerámiákat, Tiffany üvegeit, Bugatti bútorait, hanem aktív résztvevője lehetsz egy élő aukciónak, és megismerkedhetsz a műgyűjtők izgalmas világával is.

  • „Mutasd az otthonod, megmondom, ki vagy!”

Mi mindent árul el rólunk az otthonunk? És mi mindent mesélhetnének el a száz évvel ezelőtt élt emberekről bútoraik és szobáik? Ráth György, az Iparművészeti Múzeum első igazgatója egykori otthonában megismerhetjük az akkori ízlés legvitatottabb, legvagányabb irányát, a szecessziót! Gyűjteményének részei voltak a klasszicizáló régi bútorok, festmények, kerámiák mellett a szecesszió gyöngyszemei is. Miközben megismerünk egy régvolt villát, mindenki álomotthont kreálhat magának!

Születésnapi programok gyerekeknek

Időpont: szombat-vasárnap 10.00-16.00
Belépőjegy: 1700 Ft/fő

  • Az eltűnt ezüst nyomában – nyomozás a Ráth-villában

Szülinapozz a Ráth-villában, nyomozd ki, hogy ki lopta el a háziúr értékes tárgyát! Nagy botrány van a házban! A Ráth-villa egész személyzete a méltóságos úr eltűnt csecsebecséjét keresi. De nincs könnyű dolguk, mert nem csak azt nem tudják, hol van, de azt sem, hogy mi az! A villa egykori lakói a kis látogatóktól várják a segítséget, cserébe megmutatják a szecesszió színes, különleges, értékes kincseit.

  • Varázscilinder

A Ráth-villa szecessziós kincsei kalandos úton kalauzolják végig a gyerekeket, vezetőjük a tulajdonosától elkeveredett egy varázslatos cilinder. Utunk során megfigyeljük a élénk színű, kacskaringós, virágmintás, csigavonallal díszített vázákat, bútorokat, üvegeket, használati tárgyakat és az út végére talán a tulajdonost is megtaláljuk. Teremről teremre járva megelevenedik a századforduló világa, megismerjük hogyan éltek, mibe öltöztek, hogyan rendezték be otthonaikat a polgárok.

Családi alkotóműhely

A hétvégi családi programok alkalmat teremtenek arra, hogy a tárgyak üzenetét játékosan fedezzük fel, és különböző iparművészeti technikákat próbáljunk ki.

A családi napon szakmai segítséggel mindenki elkészítheti a saját babaszobáját és az ehhez tartozó bútorokat is, valamint játékokat. A legkisebbek részére játszósarkot biztosítunk!

A program a kiállításba a helyszínen vagy online váltott belépőjeggyel látogatható.
Időpontok:

2018. szeptember 29. szombat 10.00-16.00 Babaszoba és bababútor készítés
2018. október 27. szombat 10.00-16.00 Rejtély a villában – élő szereplős kalandjáték a Mare Temporis, Történelmi Hagyományokért Alapítvány együttműködésével
2018. november 17. szombat 10.00-16.00 Divatozzunk! Öltözködés egykor és ma
2018. december 8. szombat 10.00-16.00 Karácsonyi ajándékkészítés


Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/muzped/view/93,%C3%81lland%C3%B3+programok+a+R%C3%A1th+Gy%C3%B6rgy-vill%C3%A1ban