Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

2012 tavaszától kezdve az Iparművészeti Múzeum egy nagyszabású nemzetközi digitalizálási projektben vesz részt, amelynek célja a résztvevő országok és gyűjtemények szecessziós emlékeinek digitalizálása, és az eredmények közzététele az Europeana portálon keresztül. A projekt az EU támogatásával folyik, és összesen 23 intézmény vesz részt benne. A 24 hónapos futamidejű projekt keretében a résztvevők összesen mintegy 75000 digitális felvételt fognak az Europeana rendszerébe - és saját gyűjteményi portáljaikra - feltölteni, részletes és egységes szemléletű leíró adatokkal. Az Iparművészeti Múzeum saját, európai hírű szecessziós gyűjteményének 1000 legkiemelkedőbb darabját digitalizálja, valamint a hazai szecessziós építészet kiemelkedő emlékeit.

A projekt során összesen mintegy 2000 tárgy 3D szkennelésére is sor kerül, ezek 3D modellje is elérhető lesz a vállalkozás eredményeképpen. Az Iparművészeti Múzeum által digitalizálandó anyag összesen 6200 tételből áll, amely 2014 márciusáig készül el, és kerül be az Europeana portál anyagába is. A kiemelt műtárgyak közül 100 darabról készül majd 3D virtuális modell, 2013 szeptemberében.
A projekt európai népszerűsítését az Iparművészeti Múzeum koordinálja, és a múzeum működteti a projekt angol nyelvű közös honlapját is, ahol többet is megtudhatnak a Partage Plus projektről.

A program keretében már digitalizált műtárgyak megtalálhatóak az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi adatbázisában, az alábbi virtuális tárlatokban: Szecessziós tárgyak és Szecessziós építészet.

 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/102,The+Partage+Plus+project