Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottságának Opus mirabile-díját az Esterházy-kincstár műtárgyait bemutató, az Iparművészeti Múzeum által kiadott szakkatalógus. A Szilágyi András szerkesztésében megjelent kötet a kincstár ötvöstárgyait, ékszereit és egyéb műtárgyait mutatja be, és rajtuk keresztül az Esterházy család kivételes életútját és történeti szerepét. A kötet két bevezető tanulmánya a fraknói kincstár történetét tárgyalja, valamint a kincstár tárgyainak keletkezésének körülményeit. A katalógus a Thesaurus Domus Esterhazyanae sorozatban jelent meg (a 2010-ben megjelent, a kincstár textiltárgyait bemutató kötet akkor szintén elnyerte a Művészettörténeti Tudományos Bizottság elismerését).


A díjátadón a kötetet Kiss Erika, a Magyar Nemzeti Múzeum főmuzeológusa méltatta, aki hangsúlyozta, hogy a kötet miden bizonnyal mérföldkő: az Esterházy-kincstár, de a hazai művészettörténet-írás tudománytörténetében és - végül, de nem utolsó sorban− a magyar muzeológia történetében is.


Szintén Opus mirabile-díjjal ismerték el az Iparművészeti Múzeum munkatársának, Terdik Szilveszternek a Görögkatolikus püspöki központok Magyarországon a 18. században címmel megjelent kötetét, az egyszerzős monográfiák, tanulmányok kategóriában.

 A huszonegy évvel ezelőtt alapított díjat a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottsága évente ítéli meg különböző kategóriákban. A 2014-es évben megjelent publikációk díjazására szeptember 25-én került sor a Magyar Tudományos Akadémia képtárában.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/148,+Opus+mirabile-d%C3%ADjat+kapott+az+Esterh%C3%A1zy-kincst%C3%A1r+m%C5%B1t%C3%A1rgyainak+szakkatal%C3%B3gusa