Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A kerékpározás, a városi közeg és a design kapcsolatát vizsgálja következő, Bringológia című kiállításunk. A Közlekedési Múzeummal közös szervezésű tárlat 2016. június 16-án nyílik. A tárgyak megérkeztek hozzánk, s lassan elfoglalják helyüket a terekben.

A Kultúrgorilla designmenedzsment csapata által összeállított anyag túlnyomó része nem a múzeumból származik. A tárlaton tizenkét ország legfrissebb kerékpáros designinnovációiból válogatunk. A történeti tárgyak a jelenleg zárva tartó Közlekedési Múzeumból érkeztek, míg a kortárs darabok hazai és külföldi műhelyekből, Hollandiából, Ausztriából, Németországból, Dániából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Svédországból, Olaszországból, Belgiumból, Ausztráliából és Spanyolországból.

Múlt csütörtökön a sajtó előtt került kicsomagolásra pár különleges munka, például a bécsi Gabarage Studio Racing Ball elnevezésű csillárja, amely kidobott kerékpárgumikból készült, vagy a holland Lollo Palazzo használt bicikliláncokból épített, eddigi legnagyobb csillárja, a másfél mázsa súlyú Drama Queen. Hidvégi János muzeológus a Közlekedési Múzeum több mint száz darabos kerékpárgyűjteményéből érkezett példányokból is bemutatott néhányat. Mint emlékeztetett, a kerékpár designja a jármű feltalálása óta rengeteget változott, az 1890-es évektől kezdve azonban lényegében kialakult a bicikli mai formája. Magyarországon 1929-ben a csepeli Weiss Manfréd Művekben indult be a nagyüzemi kerékpárgyártás az osztrák Puch gyár licensze alapján. Az 1930-as években készült az az egyedi teherkerékpár is, amelyet vízvezeték-szerelő tulajdonosa saját maga épített vízcsövekből, míg a Dongó segédmotorral felszerelt Csepel Luxus bicikli az 1950-es éveket idézi.

A kiállítás a nagyközönség számára 2016. június 17-től november 27-ig lesz megtekinthető.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/161,Bringol%C3%B3gia+-+Kicsomagol%C3%A1s?style=accessible