Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Negyvenöt oszmán-török műtárgyunkat – szőnyegeket, fegyvereket, nyergeket, lófelszereléseket, díszruhákat – mutathatjuk be a sardzsai Iszlám Civilizáció Múzeumában, az Egyesült Arab Emírségekben.
A hét folyamán Sardzsába induló kiállítás az első bemutatkozásunk lesz a Közel-Keleten.
A 16–18. századi magyar és erdélyi főúri udvarokból származó munkák jól illusztrálják a korabeli magyar arisztokrácia életmódját, egyben az élénk magyar-török kereskedelmi és kulturális kapcsolatokat is. A műtárgyak többsége nem hadizsákmányként, hanem vásárlás vagy ajándékozás útján került az Oszmán Birodalomból a Magyar Királyságba vagy Erdélybe, a gyűjteménynek azonban része néhány Magyarországon készült, ám erős török hatást mutató alkotás is. Ilyen az anyag legértékesebb munkájának számító, úgynevezett aranyos-köves nyereg is, amelyet a sardzsai múzeum a tárlat reklámdarabjának választott. Az emírségekbe utazik egy erdélyi típusú oszmán szőnyeg is: ezt a típust kimondottan az erdélyi megrendelők ízlése szerint készítették a török műhelyek a 16–17. században.
A műtárgyak biztosítási összértéke meghaladja a 9 millió eurót (2,7 milliárd forint), a legértékesebb darab egy 500 ezer euróra biztosított, 17. századi dísznyereg.
Az október 26-án nyíló kiállítás Spectacle and Splendour. Ottoman Masterpieces from the Budapest Museum of Applied Arts (Pompa és ragyogás. Válogatás a budapesti Iparművészeti Múzeum oszmán-török műkincseiből a sardzsai Iszlám Civilizáció Múzeumában) címen lesz megtekinthető 2017. január 19-ig. A kiállítás kurátora és a hozzá készült angol és arab nyelvű katalógus szerzője dr. Pásztor Emese, Textil- és Viseletgyűjteményünk főosztályvezetője.

 

(Sardzsában nyílik kiállítás az IMM iszlám anyagából,
MTI 2016. október 11., kedd 10:31)

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/167,Pompa+%C3%A9s+ragyog%C3%A1s?style=accessible