Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A múzeum kincsei már javában költöznek! Jelenleg a 180 tételt számláló cipőgyűjteményünk csomagolása van folyamatban, ezt megelőzően azonban minden darabot digitalizáltunk és QR-kóddal láttunk el.

A múzeum főigazgatója, Cselovszki Zoltán az április végén tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a műtárgyakat olyan módon csomagolják el, hogy azok a tervezett látványraktárban további beavatkozás nélkül bemutathatóak legyenek.

A cipőket polietilén hab, egy speciális polietilén fólia és pamutszalagok segítségével csomagoljuk, majd savmentes dobozba helyezzük a szállításhoz. A műtárgyak így nem érintkeznek sem tűvel, sem ragasztóval.

A bemutatott példányok között volt a kollekció egyik legkorábbi darabja, egy pár bíborszínű, 17. századi pontifikális (püspöki) cipő, hímzett rokokó magas sarkúak, egy fél pár 19. századi kínai cipő, Mária Valéria (vagy talán játék babája) gyerekcipője és több hazai darab a 19-20. század fordulójáról.

Nagy Rebeka, a múzeum restaurátora azt is elárulta, hogy nemcsak régmúlt korok alkotásait, hanem kortárs divattervezők, iparművészek munkáit is őrzik a cipőgyűjteményben.

Cselovszki Zoltán beszámolója szerint az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének költöztetése az év elején kezdődött, és a tervek szerint 2018 végéig tart. Eközben készülnek az Üllői úti múzeumépület rekonstrukciójának kiviteli tervei, ezek véglegesítésével és egy újabb kormányhatározattal lehet majd kiírni a közbeszerzést.

Jelenleg zajlik az IMM-hez tartozó Nagytétényi Kastélymúzeum és a Ráth György-villa felújítása is, a két fiókintézmény a tervek szerint még ebben az évben újranyílik.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/191,%C3%9Ajszer%C5%B1+m%C3%B3don+csomagolj%C3%A1k+a+m%C3%BAzeum+m%C5%B1t%C3%A1rgyait