Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A mi szecessziónk
2018. szeptember 14–

Több éves zárvatartást követően 2018. szeptember 14-től ismét látogatható a Városligeti fasor 12. alatt található Ráth György-villa, ahol az Iparművészeti Múzeum gyűjteményének legszebb darabjait felvonultató A mi szecessziónk című állandó kiállítás várja a látogatókat.

Ráth György egykori villájában enteriőrökben mutatjuk be a szecesszió három meghatározó (brit, osztrák, francia) irányát. Magyarországi otthonokba nyújt bepillantást a szecessziós ebédlő és a fogadószoba. Tárgyak sokaságát csodálhatjuk meg látványtári elrendezésben, köztük Zsolnay-kerámiákat, Gallé- és Tiffany-üvegeket, Lalique-ékszereket. Felvillantjuk a keleti művészet hatását, főként Bugatti exkluzív bútorai révén, de bemutatjuk a századforduló magyar művészetében az erdélyi gyökerek és a magyar nemzeti múlt inspiráló szerepét is.

Maga az épület, a Városligeti fasori Ráth-villa szecessziós belső terei korhű környezetet, hangulatot teremtenek a kiállítás számára. Az egykori tulajdonos, Ráth György (1828–1905), az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója otthonában képtára és historizáló ebédlője rekonstrukciójával emlékezünk a 190 esztendeje született kitűnő polgári műgyűjtőre.

A kiállításon szereplő közel 600 műtárgy az iparművészet minden ágát képviseli, kiegészítve festményekkel és Ráth György gyűjteményének érdekes darabjaival. Több, most restaurált tárgy – állapota miatt – eddig nem szerepelt kiállításon. Közülük elsősorban a csillárok nyújtanak fenomenális élményt. Ráth szellemiségének megfelelően a villában a régmúlt és a jelen alkotásai együtt lesznek jelen, hiszen két kortárs üvegművész szecesszió-ihlette művei szintén helyet kaptak a kiállítótérben. Terveink szerint a soron következő időszaki kiállítások egyaránt bemutatnak majd történeti és kortárs műalkotásokat egyaránt.

A kiállítás programját szakmai és szubjektív tárlatvezetések, előadások, workshopok, műhelylátogatások és múzeumpedagógiai foglalkozások kísérik.
 


A kiállítás kurátora: Horváth Hilda
Társkurátor: Pandur Ildikó
Főmunkatárs: Balla Gabriella

      

 


 

Letölthető anyagok

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/193,ART+NOUVEAU+%E2%80%93+A+HUNGARIAN+PERSPECTIVE