Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum nemzetközi rangú gyűjteményének számos jelentős darabja a főépület felújítása alatt is elérhető a közönség számára. A szeptemberben megnyitott, közel 600 műtárgyat bemutató Ráth György-villa állandó kiállítása mellett tavaly csatlakoztunk ahhoz az Európai Unió által támogatott projekthez, melynek célja új, múzeumi környezetben használható technikai eszközök fejlesztése. A nemzetközi projekt résztvevői között olyan intézmények sorakoznak mint a madridi Museo del Prado, a hágai Mauritshuis vagy a Dán Nemzeti Múzeum.

A Second Canvas platform célja a multimédiás élmény újragondolása a legújabb technikai fejlesztések: a szuper nagy felbontású képek és az interaktív mesemondás eszközének kombinálásával. A fejlesztést az 1999-ben Madridban alapított Madpixel, a képdigitalizációk terén jeleskedő, vezető fejlesztő cég neve fémjelzi, mely számos, a kreativitás, a dizájn és a technológia egységesítését célzó innovatív projektben közreműködött már.

Az új felbontási technológiának köszönhetően a műtárgyak a legkisebb textúráig nagyíthatóak. Ezáltal korábban nem látott részletek tárulnak fel a közönség előtt. A szöveges ismertető mellett pedig további interaktív megoldások - többnyelvű történetmesélés, audio tárlatvezetés - és különböző képalkotási technikák (ultraibolya, röntgen- vagy infravörös képek) gazdagítják a tartalmat, melyek a weboldalon, mobil applikációban és digitális kiállításokon is elérhetőek lesznek a projekt különböző megvalósítási fázisaiban.

 

A Second Canvas Iparművészeti Múzeum felület öt kiemelt alkotás megismerésére nyújt virtuális lehetőséget 2018 novemberétől

Az Esterházy-gyűjtemény a Múzeum legértékesebb műtárgy-csoportja, ezen belül is kiemelten fontos és értékes az ún. perzsa kárpit. A 16. századi Iránban készült applikáció eredeti rendeltetéséről, valamint az Esterházy-gyűjteménybe való kerülésének módjáról, időpontjáról és körülményeiről nincsenek adataink. Az egyedi textília kutatásával kapcsolatban számos vélemény látott napvilágot az elmúlt évtizedekben.

Bár Bubics Zsigmond kassai püspök gyűjteményének darabjaként már a millenniumi kiállításon is bemutatott, ám a múzeumba kerülését követően az elmúlt évekig ritkábban kiállított zárai antependium a gyűjtemény középkori textíliái között az egyik legértékesebb alkotás.

A közel 50 darabból álló korai kárpit gyűjteményben több ritkaság is található, kiemelkedő jelentőségű Ausztriai Margit címeres kárpitjai I-II. sorozat. Az eredetileg hat darabból álló falkárpit-sorozatot 1528-ban rendelte meg burgundi hercegnő, és a brou-i kastélytemplom szentélyében helyeztette el, amely második férjének nyughelye volt, s ahová végakarata szerint őt magát is temették utóbb, 1530-ban.

A kárpitgyűjtemény fontos és kiemelkedő darabjai az 1700 körül Brüsszelben készített, mitológiai témájú kárpitok, amelyek Ovidius "Metamorphoses" (Átváltozások) című művének kedvelt történeteit - Kephalos és Procris, valamint Proserpina és Aeshalaphos históriáját - illusztrálják.

Az applikáció letöltése

További információk a projektről
www.secondcanvas.net
www.secondcanvas.net/scmodules

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/195,Second+Canvas+%E2%80%93+Fedezze+fel+az+Iparm%C5%B1v%C3%A9szeti+M%C3%BAzeum+%C3%B6t+kiemelt+m%C5%B1t%C3%A1rgy%C3%A1t+szupernagy+felbont%C3%A1sban%21