Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Megújult a Múzeumkert! A 24. Múzeumok Majálisán több mint száz múzeum és kiállítóhely veszi birtokba a kertet és a múzeum klasszicista épületét. 2019. május 18-án és 19-én a Nemzeti Múzeum ismét büszke házigazdája a majálisnak: színes programokkal, koncertekkel, kézművesvásárral, fesztiválhangulattal várja a családokat, érdeklődőket.

A programon az Iparművészeti Múzeum filiája, a Ráth György-villa is bemutatkozik.

Ráth György az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója, műgyűjteménye révén, mely a korszak egyik legjelentősebb polgári gyűjteménye volt, széleskörű ismertséget szerzett.
Ráth 1901-ben vásárolta meg a Városligeti villát, amit műtárgyakkal rendezett be. Az épületet Györgyi Géza alakította át, a lépcsőkorlátot a századforduló kiváló vasművésze, Jungfer Gyula készítette, a lépcsőház és a hall bútorzatát pedig a magyar szecesszió kiemelkedő egyénisége, Horti Pál elképzelései alapján készítették.
A szecessziós ebédlő és a fogadószoba századfordulós magyarországi otthonokba nyújt bepillantást, a látványtári elrendezésben Zsolnay kerámiákat, Gallé és Tiffany üvegeket, Lalique ékszereket csodálhatnak meg a látogatók.
A villa 2018 őszén A mi szecessziónk című állandó kiállítással nyitotta meg újra kapuit, mely az Iparművészeti Múzeum szecessziós gyűjteményének legjelentősebb darabjait mutatja be és teszi elérhetővé a rekonstrukció ideje alatt is a nagyközönség számára.

Programjaink

Szecessziós homokkép készítő műhely

A homokkép készítő kreatív műhelyben szecessziós motívumkincsből kiindulva, különböző virágokkal, állatokkal díszített színes homokképet tudsz készíteni. Szórd a színes homokot a beragasztózott felületre! A homokkép készítő játék különböző témákkal választható: választhatsz a madarat, pávát, gyíkot, tulipánt, tündért ábrázoló képek közül; sőt sárkányos mintát is készíthetsz. Ha elkészült az alkotás, befóliázzuk, így a szobád falát is díszítheted vele vagy ajándéknak is remek ötlet!

Anyag tapintó, érzékelő játék

Találd ki milyen anyagokat használnak a mesteremberek! Ismerd meg a különböző érdekes anyagmintákat tapintás útján és fejleszd a kombinációs készségedet! Találd ki, hogy régi szakmák mesterei mivel dolgoztak és milyen eszközöket használtak! Gyakorolj és fejleszd a képességeidet!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/200,M%C3%BAzeumok+Maj%C3%A1lisa+2019