Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

2019-ben emlékezünk a magyar bútorművészet mestere, Thék Endre (1842, Orosháza – 1919, Balatonfüred) halálának századik évfordulójára.

Thék Endre a múlt századforduló tipikus vállalkozója. Külföldi (bécsi, párizsi) tanultságú asztalosmester, aki Budapesten alapította meg az első nagyszabású magyarországi bútorgyárat. Művészi színvonalú bútorokat és berendezéseket készített neves művészek és tervezők vázlatai, tervei alapján. A főváros legjelentősebb középületeinek reprezentatív enteriőrjei többségében a Thék gyárból kerültek ki, mintegy normát szabva a historizmus és szecesszió magyarországi berendezéseinek mind művészi, mind szakmai-kiviteli szempontból.

Az Iparművészeti Múzeum Bútorgyűjteménye számos, Thék Endre bútorgyárában kivitelezett bútort és berendezést őriz:  

     

További részletekért kattintson a képre!

Az Iparművészeti Múzeum Adattára Thék Endréhez köthető archív fotókat és dokumentumokat őriz:

       

További részletekért kattintson a képre!

Az Iparművészeti Múzeum épületének teljes rekonstrukciója és műemléki helyreállítása kiterjed az épületasztalos munkákra és berendezésekre, melyeket egykoron Thék Endre bútorgyára kivitelezett. A századfordulóra megszületett múzeumépület asztalosmunkái, berendezései, a gyűjtemény bemutatását szolgáló tárlók, vitrinek a hazai iparművészet legmagasabb színvonalát reprezentálták.

Az előcsarnokban és a folyosókon felállított tölgyfa pihenőpadok és plakáttartók praktikusan használhatóak, díszítésük igen visszafogott.

     

További részletekért kattintson a képre!

A korszerű kiállítási üvegvitrinek és tárlók egységes rendszere, nemesen egyszerű szerkezete és elegáns arányai máig funkcionálnak.

       

             További részletekért kattintson a képre!

A Thék centenáriumhoz kapcsolódó, az Iparművészeti Múzeum közreműködésével megvalósuló programok/kiállítások

A mi szecessziónk – kiállítás a Ráth György-villában
H-V 10.00-18.00 (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)
2018 szeptember 13-án a Ráth György-villa A mi szecessziónk c. kiállítással nyitotta meg újra kapuit, tematikus válogatást mutatva be az Iparművészeti Múzeum legjelentősebb szecessziós műtárgyaiból, egyszersmind a múzeum első főigazgatójának, Ráth Györgynek is emléket állítva (a kiállítás kurátora dr. Horváth Hilda, társkurátor: dr. Pandur Ildikó, főmunkatárs: Balla Gabriella)

A kiállításon megtekinthető a Thék Endre bútorgyárához köthető szecessziós ebédlőberendezés, melynek impozáns tálalószekrényét gazdag növényi ornamensekből álló intarzia és faragványok díszítik.

             További részletekért kattintson a képre!

A Maróti (Rintel) Géza munkáit bemutató emeleti helyiségben kapott helyet az a Thék bútorgyárában kivitelezett, a késő szecesszió formavilágát idéző, geometrikus díszű asztal, amely az 1911. évi torinói világkiállításra készült.

             További részletekért kattintson a képre!

Programok

Előadás a Ráth György-villában
2019. szeptember 10. kedd, 15.00–16.30 (1068 Budapest, Városligeti fasor 12.)
Thék Endre „asztalosmester” és a múlt századforduló legnagyobb hazai bútorgyára
előadó: dr. Lovay Zsuzsanna, az Iparművészeti Múzeum Bútorgyűjteményének vezetője
Az előadás a Teázzon velünk! - Senior programsorozat keretein belül valósul meg, regisztráció és további információ: e-mail küldés

Koszorúzás Thék Endre sírjánál
2019. október 19. szombat (1108 Budapest, Kozma u. 8 – Új köztemető, 30-körönd-1)
Thék Endre ünnepélyes temetésére 1919. október 19-én került sor. Thék halálának 100. évfordulóján koszorúzással emlékezünk meg a neves bútorasztalosról.

Thék Endre emlékkonferencia
2019. október 17. csütörtök (1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3.)
Az Iparművészeti Múzeum és az Országgyűlés Hivatala Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóság közös szervezésében megvalósuló program Thék Endre munkásságára, iparszervezési közéleti szerepvállalására és a bútorgyár parlamenti berendezéseinek bemutatására helyezi a hangsúlyt, egyúttal a századforduló bútorgyártásának, Thék kortársainak bemutatására is sor kerül.
Kérjük, részvételi szándékát név és születési dátum (év, hónap, nap) megadásával 2019. október 15-ig jelezze a konferencia(kukac)parlament.hu e-mail címen.
További információ: nemzetfotere.hu/rendezvenyek
A konferencia meghívója és programja ide kattintva érhető el.

Evangélikusok Budapest konferencia
2019. november 26-27.
Helyszín: Evangélikus Országos Múzeum | 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.
november 26. 14.30–15.00 Lovay Zsuzsanna, Iparművészeti Múzeum: Thék Endre (1842–1919) asztalosmester, az első hazai bútorgyár alapítója
Programfüzet letöltése

Építéstudományi Egyesület, Építéstudományi és Projektmenedzser szakosztály (ÉPSZ), Építészettörténeti és hagyományőrző munkacsoportjának Építészettörténeti (No.11.) Konferenciája „Híres épületeken közreműködő híres mesterek élettörténete és munkássága, 1820­–1928 között”
2020. február 28. péntek, 15.00-18.15 (BME Központi Épület 1111 Budapest, II. emelet 11. (211.))
15.05-15.30 Dr. Pandur Ildikó művészettörténész, főmuzeológus, Iparművészeti Múzeum Ötvösgyűjtemény Főosztály: Jungfer Gyula műlakatos, díszműkovács, vasárugyáros mester élettörténete és munkássága

15.55–16.25 Dr. Lovay Zsuzsanna művészettörténész, főosztályvezető, Iparművészeti Múzeum Bútorgyűjtemény Főosztály: Thék Endre asztalosmester, bútor- és zongoragyáros, az első hazai bútorgyár alapítója, a magyar nagyüzemi bútorgyártás megteremtőjének élettörténete és munkássága

Letölthető anyagok

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/207,Th%C3%A9k+centen%C3%A1rium?style=accessible