Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A missaletöredék a szentmise kánonját tartalmazza a Te igitur clementissime pater… (Téged ezért, legkegyelmesebb Atya…) kezdő szavakkal és díszes T iniciáléval, mely utóbbi ábrázolásainak tárgya és stílusa kelti fel a figyelmet. Az egyszerű vonalkeretelésű, négyzetes mezőt figurális, építészeti és növényi elemekből kialakított nagy T betű osztja ketté. A bal oldali mezőben Melkizedek találkozik Ábrahámmal, bort és kenyeret visz neki (Ter. 14, 18–20), a jobb oldali mezőben pedig az Ábrahám feláldozza Izsákot (Ter. 22, 9–13) jelenet látható. A két ószövetségi jelenet az utolsó vacsora, valamint Jézus kereszthalálának és feltámadásának előképe, így különösen alkalmas a kánon kezdetének jelzésére. Továbbá az ábrázoláson megfigyelhető az épületek és a tájképi háttér domináns jelenléte, a fák ágairól lecsüngő szakállzuzmó.

A missaletöredék könyvkötés restaurálása során került elő, így nem határozható meg pontosan, hogy hol, melyik egyházmegye számára készült, csupán annyi bizonyos, hogy római misekönyv töredéke. A tájháttér növényábrázolása a fák ágairól lecsüngő szakállzuzmóval, illetve a hangsúlyos épületábrázolás az úgynevezett dunai iskola alkotásaira jellemző, így feltételezhetjük, hogy ez a töredék is az iskola működési területén keletkezett, és a 16. század első harmadára datálható.

Szerző: Nagy Györgyi művészettörténész, Adattár Főosztály
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/221,Missalet%C3%B6red%C3%A9k+a+16.+sz%C3%A1zad+els%C5%91+harmad%C3%A1b%C3%B3l?style=accessible