Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A biedermeier bútorművesség központja Bécs volt, Joseph Danhauser pedig a korszak vezető egyénisége. Manufaktúrájában a bútorkészítést már sorozatgyártássá fejlesztette. Az 1801-ben alapított műhelye tizenöt év alatt lakberendező gyárrá fejlődött, és gyorsan gyarapodott. Lerakatai működtek Grazban és Pesten is. A közép-európai igényeknek megfelelően világos vagy vöröses színhatású hazai gyümölcsfa furnérozású, praktikus, egyszerű vonalú bútorok mintarajzok után készültek. A polgárság igényeinek kiszolgálása mellett főúri, sőt királyi megrendelésre is kapott megbízást.

Rajzai alapján nevéhez köthető az ovális íróasztal, melynek alapváltozata Zsófia főhercegnő, Ferenc József császár és király édesanyja számára készült a Bécs melletti nyári rezidenciájába, a laxenburgi kastélyba.

Érdekessége, hogy az ovális írólapot két hengeres oszlop fogja közre, amelyek felső része felnyitható, bádogbetétes, így virágcserepek elhelyezésére alkalmas. A hölgyek kényelmét a kárpitozott lábpárna szolgálta.

Az Iparművészeti Múzeum Bútorgyűjteménye is tartalmaz egy diófa borítású példányt.

Mintarajzát a bécsi Iparművészeti Múzeum (MAK) könyvtára őrzi:
https://sammlung.mak.at/en/collection_online?id=collect-129302

A bútor további változata: https://sammlung.mak.at/en/collection_online?id=collect-129286

Cseresznyefa furnérozású, korai, 1825-ben készült darabja a MAK gyűjteményének ékessége:
https://sammlung.mak.at/en/collection_online?id=collect-185710

Bútorgyűjteményünk 1961-ben vásárlás révén gyarapodott a Tisza család egykori geszti kastélyának berendezéséhez tartozó, hasonló, feltehetően Pesten a 19. század húszas éveiben készült, ám feketére fényezett női íróasztallal.

Szerző: dr. Lovay Zsuzsanna művészettörténész, Bútorgyűjtemény Főosztály


 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/226,N%C5%91i+biedermeier+%C3%ADr%C3%B3asztalok?style=accessible