Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

1528-ban, két évvel halála előtt Ausztriai Margit főhercegnő (1480–1530), a németalföldi tartományok kormányzója kárpitsorozatot rendelt Henri van Lacke enghieni műhelyéből. Az előkelő rokonainak címereivel díszített reprezentatív kárpitokat a franciaországi Brou Apátság templomába szánta, amelyet 1506–1532 között családja temetkezési helyeként építtetett flamboyant gótikus stílusban.
A fennmaradt források szerint a sorozat eredetileg kilenc darabból állt (a magyar szakirodalomban korábban tévesen hat kárpit szerepelt), és a 18. század közepén még négyet őriztek a templom sekrestyéjében. Mára azonban csak az Iparművészeti Múzeumban őrzött két darab maradt fenn.

Radisics Jenő, a múzeum egykori főigazgatója 1908-ban vásárolta meg a kárpitokat Martin Bacri párizsi műkereskedőtől. A gyűjtemény gyarapodásáról írott beszámolójában megszerzésüket elsősorban a magyar történelemhez kapcsolódó ábrázolásokkal – I. Ferdinánd és II. Lajos királyok, valamint Anna és Mária királyné címereivel – indokolta. E műtárgyak lettek a múzeum történeti kárpitgyűjteményének első darabjai.

Szerző: Semsey Réka főmuzeológus, Textil- és Viseletgyűjtemény Főosztály
 

További információk a tárgyakról:

www.gallery.hungaricana.hu/hu/IMM/1042967/?img=0

www.artsandculture.google.com/asset/tapestry-with-the-coat-of-arms-of-margaret-of-austria-unknown/WQGZXlMBT2OP-Q
 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/227,Ausztriai+Margit+c%C3%ADmeres+k%C3%A1rpitjai?style=accessible