Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A nyár gazdagsága – a napfény, a tavak, folyók környezete, a dúsan zöldellő vegetáció – valódi, feltöltő örömforrás, de az izzó nyárban túlhevült test – lássuk be –, az eső utáni frissítő szélben, a bensőt lehűtő étkek és italok gyönyörűségében leli igazán örömét. Hosszan írhatnánk arról, hogy melyek azok a kivételes ételek, csemegék és italok, amelyeket egykor csak az arisztokrácia élvezhetett. A fagylaltok, a parfék, a nemes, hosszasan, palackban erjesztett pezsgők, a kivételes kezelésű borok élvezete kiváltság volt.

Kiemelt műtárgyaink között most olyan bécsi porcelánokat mutatunk be, amelyek amellett, hogy e hűsítők élvezetét nyújtották, szépségükkel gyönyörködtetik a szemlélőt. A girlandokkal (virágfüzérekkel), levélkoszorúkkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, madarakkal és rovarokkal vagy éppen szőlőlevelekkel – természetesen színes és arany kézi festéssel – díszített rokokó, illetve klasszicista stílusú tárgyak közül elsőként egy ínyencségek tálalására alkalmas hűtőedényt vegyünk szemügyre!

A jéggel telített vizet tartalmazó széles, magas edény peremére egy sekélyebb öblű tálka illeszkedik, ebben helyezték el a hosszasabban hűteni kívánt étket: krémeket, fagylaltokat, parfét, jeges gyümölcsöket vagy kaviárt. A tálkára helyezett, hurkos fogóval ellátott fedél pereme igen magas, ennek az az oka, hogy a fedélre is jeget helyezhessenek.

Egy másik hűtőedény, amelynek formája lényegesen egyszerűbb, italok hűtésére szolgált. Az edényt jéggel és vízzel töltötték fel, amelybe a zamatos italok palackját helyezték. A hűtött palack hosszabban tartotta a kívánt hőmérsékleten az áhított, bódító italt.

Ahhoz, hogy a forróságban a kitöltött innivaló lassabban melegedjen föl, az üvegpoharakat is hidegen kellett tartani. Az ovális, félkaréjokkal tagolt peremű, talpas tál ezt a célt szolgálta. A tál öblébe jéggel telített vizet helyeztek, amely a talpas, nyeles boros- vagy pezsgőspoharak kelyhét hűtötte le, ezzel hosszan elnyújtva az apránként kortyolt drága ital élvezetét.

Fedeles hűtőedény
Magassága: 20 cm
Leltári szám: 56.176.8.1–3

Palackhűtő edény
Magassága: 13,7 cm
Leltári szám: 58.279.3.1

Pohárhűtő tál
Magassága: 20,7 cm
Leltári szám: 52.1852.6.1

 

 


Szöveg: Balla Gabriella művészettörténész, Kerámia- és Üveggyűjtemény Főosztály
Fotók: Friedrich Krisztina gyűjteménykezelő-fotós, Kerámia- és Üveggyűjtemény Főosztály

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/248,Porcel%C3%A1nok+hossz%C3%BA%2C+forr%C3%B3+nyarak+%C3%A9lvezetes+h%C5%B1s%C3%ADt%C5%91ihez%E2%80%A6?style=accessible