Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Az Iparművészeti Múzeum Kerámia- és Üveggyűjteményének kiemelt feladata, hogy támogassa a fiatal és középgenerációs alkotókat a magyar szilikátművészet területéről. A Nemzeti Kulturális Alap 2019. évi támogatásával Sipos Balázs üvegművész Nő almával című plasztikájával gyarapodhatott a gyűjtemény.

Sipos Balázs alkotásai mind technológiai, mind tartalmi szempontból rendkívül magas kvalitásúak. Munkái a casting (üvegöntés) technikájának bravúros művelőjéről vallanak: a forma a formában, a negatív és a pozitív terek egymásba olvasztását mesteri könnyedséggel valósítja meg plasztikáiban. A figurális szobrászat terén pedig egyéni, frivol, ironikus, gyakran groteszk humorral átszőtt üzeneteket fogalmaz meg, egyszerre naturalisztikus és sematizált ember- és állatalakjaiban.

A Nő almával című munkája, összetett jelentésréteggel bíró mű: a bibliai bűnbeesés jelenet, Ádám és Éva története Sipos értelmezésében a Végzet Asszonyaként ábrázolt, kígyófejű nőalak testében zajlik le, mintha ő hordaná ki az egész emberiségre kiható bűnüket. A befoglaló nőalak felemelt bal kezében, hüvelyk- és mutatóujja között egy fényesre polírozott, kör alakú tárgyat – talán pont a Tudás fájának gyümölcsét – tartja, amely azonban érintetlen, (még) senki sem harapott belőle.

A plasztika optikai üvegből készült, formába öntéssel, két darabból ragasztva (a nőalak eredetileg leemelhető fejét az alkotó utólag ragasztotta a testhez). Az üveg anyagában létrejövő fátyolok, zárványok, légbuborékok, a mattra csiszolt és a fényesre polírozott felületek játéka tovább mélyítik és növelik az ábrázolt téma értelmezési síkjait.

Sipos Balázs: Nő almával – üvegplasztika
Budapest, 2014
Iparművészeti Múzeum, Kerámia- és Üveggyűjtemény


Fotó: Friedrich Krisztina gyűjteménykezelő, Kerámia- és Üveggyűjtemény Főosztály
Szerző: Novák Piroska főmuzeológus, Kerámia- és Üveggyűjtemény Főosztály

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/276,%C3%9Cvegbe+z%C3%A1rt+b%C5%B1nbees%C3%A9s%3A+Sipos+Bal%C3%A1zs+plasztik%C3%A1ja