Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Mindenki ismeri. És mindenkinek van róla egy története, el nem küldött szerelmes levele, megismerkedési sztorija, évfordulós ajándéka, félbehagyott vallomása, elpirulása, titkos vonzalma vagy ‘elsőcsókja’. A szerelem ezer és ezer formája. Az érzelmek sokrétűségét pedig mi sem bizonyítja jobban: ez az érzés számos képző- és iparművészt ihletett meg. Valentin-nap alkalmából megmutatjuk a szerelem és a szeretet legváltozatosabb arcait az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi darabjain keresztül.

Cupido alakja egy gazdag díszítésű, 17. század elején készült, finom női aranyékszeren tűnik fel a múzeum ötvösgyűjteményéből, amint legfontosabb feladatán, a szív szerelembe ejtésén munkálkodik. Az efféle beszédes ékszer a szerelmi vágy és elkötelezettség egyértelmű hirdetője s mint ilyen, kiváló eljegyzési ajándék volt módosabb főrendi körökben.

A Zsolnay gyárban az 1900-as évben készített Váza szerelmespár-szoborral már a beteljesült szerelmet hirdeti, a Mack Lajos által a századfordulón megálmodott váza domború formája, sejtelmes eozinfényű felületén ragyogó csillagok egy éteri, gyöngéd szerelmet jelképeznek.

A virágzó szecesszió példája az a fogadószoba-berendezés, amelynek darabjait finom berakásokkal, faragásokkal készült motívumok ékesítik. A nagy díszszekrényen Tiziano méltán híres festményének, az Égi és földi szerelem című művének reprodukciója látható. E mű, összhangban a díszítőelemekkel, a szépség, a szerelem dicsérete, egyben az öröklét és múlandóság szimbóluma is.

Az érzékiség rejtett vagy éppen nyílt formában ott bujkál mindenütt a 20. század hajnalán. Ékes bizonyítéka ez a női lábat mintázó szivarvágó, amely az érzelmek és az érzékiség buja örömével ajándékozta meg a századforduló emberét, és amelyre ugyanezzel a szemmel csodálkozhatunk rá ma is. 

A fenti tárgyak nagy része a Ráth György-villában, A mi szecessziónk című kiállításban megtekinthetőek.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/295,Valentin-nap%3A+Cupido-%C3%A9kszert%C5%91l+a+szivarv%C3%A1g%C3%B3+n%C5%91i+l%C3%A1big