Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

 „Omne vivum ex ovo“ avagy minden élet tojásból ered. A páratlan formájú tojás a termékenység és az új élet szimbóluma. Végtelen vonala az egyik legtökéletesebb forma a természetben.

A húsvéti készülődés egyik fő tevékenységének, a tojások megfestésének hagyománya több évszázadra nyúlik vissza. A ‘húsvéti tojás’ elnevezést először 1615-ben, Strasbourgban említik. Ezek a tojások először egy színben készültek, csak később terjedt el a mintás és egyéb technikákkal készített verziójuk vagy a tojás alakú tárgyak ajándékozása. A díszítés gazdag szín- és motívumkészlete országonként is változó, Nyugat-Európában főképp a piros szín uralkodott, a 19. század végére egyre népszerűbbé váltak a fából, nemesfémből vagy porcelánból készült alkotások.

Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében megannyi finoman megmunkált, részletgazdagon díszített tojást találunk, legyen az orosz húsvéti ezüsttojás 1868-ból vagy Witz Éva művészi igénnyel és aprólékosan megfestett darabjai. (Witz Éva munkái között egyébként van olyan, amelyet a dán királynő, s olyan is, amelyet a Vatikáni Múzeum gyűjteménye őriz; több alkotása külföldi magángyűjtőkhöz került.)

Különleges húsvéti tojás alkotásokkal kívánunk mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/305,Minden+%C3%A9let+toj%C3%A1sb%C3%B3l+ered