Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Ugye, milyen szép szimbolika, amikor egy szerelmes verseket tartalmazó kötet borítása rózsaszirmok hozzáadásával készül el? Mennyi történet és mennyi kivételes alkotó szellemisége jelenik meg a könyvkötészet míves darabjain!

Idén 57 éve, hogy április 11-én minden esztendőben könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és felolvasóestekkel ünneplik a magyar líra ünnepét hazánkban.

A József Attila születésnapján tartott versünnep alkalmából múzeumunk több kiemelkedő magyar lírikus kötetét mutatja be – a magyar költészet napján. A kiadványok a könyvkötés művészetének is rendkívül dekoratív példányai. Az ünnepi válogatásunkba kerülő kötetek az Iparművészeti Múzeum 4500 darabos könyvművészeti különgyűjteményének darabjai. Ez a kollekció elsősorban a könyvkötés történetének minél szélesebb körű dokumentálására és bemutatására jött létre az 1950-es években.

A gyűjtemény része például az a fekete kecskebőrből készült Ady-kötet, amelynek kötése Szirmai Jánoshoz, egykori magyar származású kutatóorvoshoz köthető. A Hollandiában élő professzor pályáját elhagyva arra törekedett, hogy a könyvkötészet mesterségét a legmagasabb fokon sajátítsa el. Fáradozásának bizonyítéka ez az 1972-ben készült Ady Endre összes verseihez készített könyvkötés, amelyet 2007-ben adományozott a múzeumnak.

Hasonlóan szemet gyönyörködtető az a szecessziós motívumokkal borított, Kiss József költeményeit tartalmazó díszkiadású kötet 1897-ből, amelynek illusztrációit az egy évvel korábban alakult Nagybányai Művésztelep alkotói – többek között Ferenczy Károly, Hollósy Simon és Iványi Grünwald Béla – jegyzik.

Végül lássuk a már korábban említett, rózsaszirommal elegyített merítettpapír-kötést, amely Petőfi Sándor szerelmes verseihez készült Szyksznian Wanda tervezésében és illusztrációival a szentendrei Vincze műhelyben 1999-ben. Majd időzzünk el a századforduló könyvkötészetének egyik díszes példányánál: a kék-fekete-arany színekben megálmodott, vászonborítású kötet Vörösmarty Mihály verseit rejti, amely egyszerre sejtet ünnepélyességet és maradandóságot 1890-ből.

A könyvművészeti gyűjtemény további páratlan darabjai az alábbi linken tekinthetőek meg:

IMM Könyvtár – Könyvművészeti gyűjtemény

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/309,A+k%C3%B6t%C3%A9szet+k%C3%B6lt%C3%A9szete