Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Tárgy és tervezője címmel fotósorozatot indított a múzeum Kortárs Dizájn Főosztálya. A képen látható FLAGSHIP görgős forgószéket és a FRIGATE rakásolható széket a Plydesign Kft. ajándékozta az Iparművészetinek. Az alkotó pedig Kerékgyártó András, a cég társalapítója és vezető tervezője. Friss hír: a FRIGATE az első magyar székcsalád, amely elnyerte a rangos nemzetközi díjat, az iF DESIGN AWARD-ot – termék kategóriában.

Kerékgyártó András fontosnak tartja, amikor a székükbe valaki beleül, azt érezze: ezt egy olyan ember tervezte egy másiknak, aki tudja és figyelembe veszi a felhasználó igényeit – mesélte egy interjúban, amikor a Plydesign tavaly elnyerte a Design Management Díjat.

De mit is tudunk ezekről a finoman ívelt tárgyakról? Természetesen azt, hogy roppant kényelmesek. Kerékgyártó András idompréselt réteglemez-technológiát használt a FLAGSHIP karfás székhez, amely a skandináv modern, organikus, világos fából készült bútorokat idézi. A hangsúlyt arra helyezte, hogy megfelelő támaszt nyújtson a szék palástja a deréknak, a puhán hajlított széleknek köszönhetően pedig ne vágjon be sem a combnál, sem a lapockánál, sem a karoknál. A karfa meg arról gondoskodik, hogy megfelelő tartást adjon a rajta nyugvó karoknak. A széria vázai, lábai és a palástok kompatibilisek egymással.

Több darab is könnyedén egymásra tehető, azaz rakásolható a szánkótalpú, könnyű FRIGATE-ből, amely tervezésekor a környezettudatosság szempontjai is fontos szerepet kaptak. Megannyi színben és különböző lábakkal készül, a múzeum gyűjteményébe egy gyönyörű zöld került. Az ülésrésze hagyományos rétegelt lemez eljárással, a háttámlája pedig 3D-furnér technológiával készült. (A székcsalád a német Danzer vállalat által kifejlesztett 3D-furnér új felhasználási módját valósítja meg.) Ideális támogatást ad a deréknak, és ez esetben is nagy figyelem kísérte a tervezésnél, hogy az élek ne vágják a hátat és a combot – ezért a testtel ellentétes irányban kihajlanak. Pár nappal ezelőtt ez a székcsalád elnyerte a rangos nemzetközi díjat, az iF DESIGN AWARD-ot – termék kategóriában. Ezt a szakmai elismerést először kapta magyar bútor. A székcsaládot olyan termékek mellett díjazták, mint az iPhone 12 Pro okostelefon és a 2021 Ford Bronco városi terepjáró. 2021-ben 54 országból közel 10 ezer pályaművet regisztráltak, amelyekből 98 szakértőből álló nemzetközi szakmai zsűri választotta ki a nyerteseket.

A Plydesign alapítója és ügyvezető igazgatója, Babits Tamás családja amúgy már 30 éve bútoralkatrész-gyártással foglalkozik rétegelt lemezből. Komoly nyugat-európai márkák bútorait gyártják, innen jött az ötlet, fejlesszenek saját márkát, amelyet itthon és világszerte értékesíthetnek. Ekkor hozták létre 2014-ben a Plydesignt.

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/312,D%C3%ADjazott+k%C3%A9nyelem