Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Elég rosszul hatott a madarakra a bolond áprilisi időjárás, az egyik pillanatban ezer ágra süt a nap, a másikban betör a fagy – derül ki a napokban megjelent cikkekből. A fagy például visszaveti a fiókák táplálékául szolgáló rovarok fejlődését. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán a 24.hu-nak arról beszélt, a klímaváltozás miatt az utóbbi pár évtizedben évente többször visszatérő probléma az időjárás, és a madarak életét nem könnyíti a természetrombolás, valamint a környezetszennyezés sem. Azoknak a madaraknak (például a nyári lúdnak, széncinegének, barkós cinegének és a fekete rigónak), amelyeknek kikeltek fiókái az első alomból, végzetes lehet a tartós hideg okozta élelemhiány. A második, harmadik, netán a negyedik fészekalj esetleg segíthet pótolni a veszteséget.

Az első fecskék általában március 15. környékén repülnek haza téli rezidenciájukról, a nagyja április közepétől jelenik meg Magyarországon. Az idei időjárás miatt azonban késnek a fecskék, április utolsó harmadában is csak az állomány töredéke érkezett meg. A fecskék is több száz kilométerről érzékelik a frontokat, és ha idehaza még nem megfelelő az időjárás, hosszabb-rövidebb időre letáboroznak a Földközi-tenger térségében. Pánikra nincs ok, a költési időszakuk csak május elején kezdődik.

Az elmúlt két évtizedben kevesebb mint a felére csökkent a magyarországi fecskeállomány – az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, valamint a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása miatt.

A folyamat megállítására, a fecskefészkek védelmére a lakosság és az önkormányzatok segítségét kéri az MME: a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével (a fészekleverések hatósági bejelentésével), valamint a még március-áprilisban kihelyezett műfészkekkel, sárgyűjtőhelyek létesítésével, valamint a madárürüléket felfogó, úgynevezett fecskepelenkák felszerelésével, a parti fecskék esetében pedig költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával segíthetünk.

Addig is, gyönyörködjünk két pazar műtárgyban a múzeum gyűjteményéből: Désiré Leroy dísztáljában (Minton & Co Ltd., 1870) és egy repülő fecskés csempepárban (Gaidan & Vidal, 1900 körül).

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
http://www.imm.hu/hu/news/view/316,K%C3%A9snek+a+fecsk%C3%A9k